Ministerit haluavat lisää naisia firmojen hallituksiin

Pääministeri Vanhanen ja sosiaali- ja terveysministeri Haatainen ovat lähettäneet pörssiyhtiöille kirjeen, jossa he toivovat yhtiöiden etsivän tietoisesti hallituksiinsa myös asiantuntevia naisehdokkaita.

Pääministeri Matti Vanhanen ja sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen paimentavat pörssiyhtiöitä vahvistamaan naisten asemaa talouselämässä. Haatainen ja Vanhanen lähettivät viime viikon perjantaina asiasta kirjeen noin sataan suurimpaan pörssiyhtiöön.

Kirjeessään ministerit kannustavat yrityksiä tietoisesti hakemaan myös asiantuntevia naisia, kun niiden hallituksiin etsitään jäsenehdokkaita.

Suurten pörssiyhtiöiden hallituksissa on naisia alle 20 prosenttia. Valtionyhtiöiden ja valtionosakkuusyhtiöiden hallituksissa naisia istuu sen sijaan huomattavasti enemmän. Monissa niistä naisten osuus hallituksessa nousee noin 40 prosenttiin.

Haataisen on tarkoitus kutsua myöhemmin talouselämän päättäjiä keskustelemaan aiheesta lisää. Teema on esillä myös Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tasa-arvoministeritapaamisessa lokakuussa.

Norjassa liian pieni naisjohtajien osuus voi johtaa liiketoimintakieltoon

Haatainen matkustaa ensi kuussa Norjaan tutustumaan sikäläiseen ratkaisuun. Tänä vuonna voimaan tulleen lain mukaan norjalaisten suuryritysten on nostettava naisten osuus hallituksessa ainakin 40 prosenttiin kahden vuoden kuluessa. Jos naiskiintiö ei täyty, yritystä uhkaa jopa liiketoimintakielto.

Haatainen ei toistaiseksi ota kantaa siihen, sopisivatko kiintiöt Suomeenkin. Hän toivoo, että meillä löydettäisiin keskustelemalla yhteinen linja naisten aseman parantamisesta sekä talouselämän päätöksenteossa että ylipäätään urakehityksessä.

EK ei kannata naiskiintiöitä

Elinkeinoelämän keskusliiton apulaisjohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen pitää hyvänä, että hallitus kiinnittää yritysten huomiota tasa-arvoon taloudellisessa päätöksenteossa - näin kaikki voimavarat ja osaaminen saadaan käyttöön. Norjan-malliset kiintiöt hallituspaikkojen jaossa sen sijaan eivät kelpaa.

EK:n silmissä naisten perinteiset uravalinnat ovat keskeinen este heidän pääsylleen talouselämän päätöksentekijöiksi. Naiset eivät ole olleet kovin hanakoita hakeutumaan miehisinä pidetyille toimialoille.

-Ensin pitäisi saada naisia näille miesvaltaisille toimialoille, jotta sinne saataisiin sitä potentiaalia, josta noustaan keskijohtoon, ylimpään johtoon ja edelleen hallituksiin.

Inkeroisen mukaan naisten asema kuitenkin vahvistuu, kun eläköitymisen myötä miesten hallussa olleita johtopaikkoja avautuu hakuun.

Inkeroinen on lähdössä mukaan sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haataisen (sd.) Norjan-vierailulle. Siellä käytössä olevien kiintiöiden sijasta EK luottaisi keskustelun ja asennemuokkauksen tehoon.

Myös elinkeinoelämän on syytä käydä sisäistä keskustelua. Inkeroinen uskoo, että hallituksen paimenkirjeen herättämänä yritysten omistajat katsovat viimeistään nyt, olisiko niiden hallituksiin löydettävissä päteviä naisia nykyistä enemmän.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat