Mainos

Ministerit eri linjoilla Nato-kysymyksessä

Ulkoministeri Tuomioja luottaa edelleen Suomen liittoutumattomuuteen. Puolustusministeri Enestam uskoo puolestaan Suomen liittyvän Natoon, mikäli Baltian maatkin liittyvät puolustusliittoon.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan puolustaa nykyistä liittoutumattomuuspolitiikkaa.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja ja puolustusministeri Jan-Erik Enestam ovat eri mieltä Suomen Nato-linjasta.

Enestam totesi eilen illalla, että vain harkittu päätös pysyä sotilasliitto Naton ulkopuolella estää Suomea seuraamasta itäistä Eurooppaa jäsenyyteen. Ministeri arvioi, että Suomi on vaarassa joutua eristetyksi, jos Baltian maat liittyvät Natoon ja Suomi ei liity.

Tänään Urjalassa ja Kankaanpäässä puhuneen Tuomiojan mielestä Suomen ei sen sijaan tarvitse luopua liittoutumattomuudestaan uusienkaan turvallisuusuhkien takia. Vaikka uudet uhkatekijät korostavat välttämättömyyttä sitoutua entistä enemmän kansainväliseen yhteistyöhön, se ei Tuomiojan mielestä riitä perusteeksi liittyä nykyisiin sotilasliittoihin.

Tuomioja perustelee kantaansa myös sillä, että liittoutumattomilla mailla on yhä enemmän annettavaa nyt, kun vain harvat maat ovat todella sitoutuneita maailmanlaajuisen kriisinhallinnan ja turvallisuuden rakentamiseen.

Tuomioja sanoo, että Euroopan unionin turvallisuuspolitiikka ei edellytä perinteistä puolustusyhteistyötä, vaan monipuolista välineistöä kriisinhallintaan ja konfliktien purkamiseen. Tuomiojan mukaan on myönteistä, että EU:n sisäinen yhteisymmärrys ja ulkoinen toimintavalmius ovat lisääntyneet. Hän korosti, että vaikka Euroopalla ja Yhdysvalloilla on erilainen painotus monissa asioissa, sen ei pidä antaa rikkoa transatlanttista yhteistyösuhdetta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.