Mainos

Ministerit eivät usko vankikriisin pikaratkaisuun

Filippiineillä olevat Suomen, Saksan ja Ranskan ulkoministerit suhtautuvat varsin varovaisesti panttivankikriisin nopeaan ratkaisemiseen. Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja vakuutti tänään, ettei Jolon panttivankikriisiä aiota ratkaista sotilaallisesti.

Filippiinien presidentin Joseph Estradan kanssa keskustellut ulkoministeri Tuomioja kertoi, että osapuolet ovat yhtä mieltä voimankäytöstä pidättäytymisestä. Ministerit jatkavat neuvotteluja vielä huomenna

Ulkoministeri Erkki Tuomioja sekä Saksan ja Ranskan ulkoministerit ovat tavanneet Filippiinien presidentin sekä panttivankineuvotteluja johtavan Roberto Aventajadon. Tapaamisella halutaan vauhdittaa Abu Sayaaf-sissien sieppaamien läntisten panttivankien vapauttamista.

Ulkoministeri Tuomioja suhtautuu varovaisesti jo yli sata päivää jatkuneen sieppauksen päättymiseen. Tuomiojan mukaan, pääneuvottelija Aventajado on ollut kaksi kertaa suorassa puhelinyhteydessä sissiryhmän johtajan kanssa. Tuomioja toivoo, että suorat yhteydet helpottavat neuvotteluja.

Neuvotteluryhmään kuuluva Farouk Hussein kertoi tänään Jolon saarella, että sairaan saksalaisen naispanttivangin vapauttamista koskevissa neuvotteluissa on edistytty.
-Panttivanki saatetaan vapauttaa lähipäivinä, hän sanoi.

Lunnaisiin ei taivuta

Tapaamisessa oli paitsi sovittu voimankäytöstä pidättäytymisestä, myös käyty lävitse neuvotteluasetelmien

Joseph Estrada

tilannetta. Lisäksi Tuomioja luovutti Estradalle viestin tasavallan presidentti Tarja Haloselta. Viestissä oli liitteenä Halosen lähettämä kirje panttivankien omaisille Suomessa. Suoria neuvotteluja Filippiinien hallituksen ohitse ei Tuomiojan mukaan aiota käydä, vaan neuvottelijana toimii edelleenkin Aventajado. Lunnasasioita ei ulkoministeri Tuomiojan mukaan nostettu pöydälle.

-Lunnaista ei puhuttu sanaakaan. Filippiinien hallitus ei ole sitä esittänyt eikä kysynyt. He tietävät Suomen, Saksan ja Ranskan kannan: ei ole mahdollista ryhtyä maksamaan lunnaita, Tuomioja painotti. Suomi, Saksa ja Ranska ilmoittivat kuitenkin presidentti Estradalle antavansa kaiken mahdollisen avun, jos sitä neuvotteluissa tarvitaan.

Suora yhteys sissijohtajaan saatu

Kun ulkopuolelle on rajattu sekä voimankäyttö että lunnaat, alkaa vaihtoehtojoukko pienetä. Ulkoministeri Tuomioja ei halunnut ryhtyä spekuloimaan siitä, miten kriisi sitten aiotaan ratkaista.

-Filippiinien hallitus on se, joka joutuu tähän hakemaan ratkaisua. Hallitus on aikaisemmissakin tapauksissa pystynyt sitkeiden neuvottelujen jälkeen saamaan aikaan ratkaisun, jossa ulkomaiset panttivangit on saatu ulos vahingoittumattomina, ulkoministeri muistutti. Konkreettisin uusin edistysaskel panttivankidraamassa on Tuomiojan mukaan se, että sissijohtaja Galib "Robotti" Andangiin on nyt saatu suora yhteys.

Yhdellä siepatulla ranskalaistoimittajalla on mukanaan satelliittipuhelin, jonka avulla hallituksen pääneuvottelija Aventajado ja sissjohtaja Andang voivat keskustella suoraan toistensa kanssa. Neuvotteluja on vaikeuttanut tähän asti se, että niitä on pääasiassa jouduttu käymään useiden välimiesten kautta. Viime viikolla tuli esiin ehdotus, jonka mukaan libyalainen säätiö Ghadafi International Charity Foundation voisi lahjoittaa rahaa kehitysprojektien tukemiseen Etelä-Filippiineillä. Erkki Tuomiojan mukaan libyalaisten ehdotusta ei torstaisessa tapaamisessa käsitelty.
-Mutta ei tällaistakaan asiaa voi jättää pois laskuista, sanoi Tuomioja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.