Mainos

Ministeriöt sopivat pakolaiskiintiön täyttämisestä

Tavoitteena on valita ensi viikolla Turkista mahdollisimman suuri määrä pakolaisia.

Työ- ja sisäministeriöt ovat sopineet tämän vuoden pakolaiskiintiön täyttämisestä kokonaan. Tavoitteena on valita ensi viikolla Turkista mahdollisimman suuri määrä pakolaisia.

Jäljelle jäävä osuus kohdennetaan hätätapauksiin ja alkuperältään myanmarilaisiin pakolaisiin, työministeri Tarja Filatov ja sisäministeri Kari Rajamäki ovat sopineet.

Hallitus on myös valmis tekemään ensi vuonna tarvittavat budjettiratkaisut, jos ja kun osa kiintiön täyttymisestä venyy ensi vuoden puolelle.

Tämän vuoden kiintiö on kaikkiaan 750 pakolaista. Ministeriöt ajautuivat äskettäin julkisuudessa sanaharkkaan siitä, miksi kiintiö on täyttynyt niin hitaasti. Molemmat arvostelivat pakolaisten valinnan takkuamisesta toisiaan.

Valintamatka Turkkiin lähtee sunnuntaina. Kuusihenkinen työministeriön, ulkomaalaisviraston ja suojelupoliisin edustajista koostuva suomalaisjoukkio haastattelee siellä niin monia pakolaisia kuin perjantaina päättyvän matkan aikana ehtivät.

Haastateltavat ovat YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n esittämiä, ja heidän lopullinen valintansa ja karsintansa tehdään haastattelujen perusteella.

Valintaa helpottaa, että UNHCR on toimittanut pakolaisista asiakirjoja jo etukäteen. Ennakkoarvion mukaan Turkista voitaisiin valita 115 pakolaista, kertoo erikoissuunnittelija Tero Mikkonen työministeriöstä. Tällöin kiintiöistä jäisi hätätapauksia ja myanmarilaisia varten noin sata paikkaa.

Hätätapaukset valitaan muun muassa lääketieteellisillä perusteilla, eikä näitä pakolaisia haastatella etukäteen.

Jo etukäteen on selvää, että esimerkiksi Turkista valittavat pakolaiset eivät ennätä Suomeen tämän vuoden puolella. Ylipäätään tämän vuoden kiintiössä valituista vasta pieni osa on jo tullut tänne.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.