Mainos

Ministeriön virkamies avautuu: "Työllistämismäärärahat tippuvat kolmanneksella"

Työllistämismäärärahat aiheuttavat työ- ja elinkeinoministeriössä eripuraa. Kun ministeri Lauri Ihalainen (sd) markkinoi työllistämismäärärahojen tasoa "merkittäviksi", ministeriön neuvotteleva virkamies Pekka Tiainen puhuu ammottavasta lovesta budjetissa.

– Työllistämismäärärahat tippuvat kolmanneksella muiden kuin nuorten osalta. Tämä tarkoittaa reilua 15 000 henkilötyövuotta, Tiainen tiivistää.

15 000 henkilötyövuotta voi havainnollistaa vaikka niin, että jos luku jaetaan puolen vuoden työllistämisjaksoihin, 30 000 suomalaista tipahtaa käytännössä kuntien toimeentulotukiluukuille tai virkamiehen sanoin vanhempien rahoitettaviksi.

– Pitkäaikaistyöttömyys uhkaa kasvaa. Tämä ongelma on nyt kaatumassa syliin ja sitä ei ratkaise eläköityminen.

Virkamies: "Nuorisopanostuksilla hämätään"

Työministeri Ihalaisen lempilapsi nuorisoon kohdistuvasta yhteiskuntatakuusta nousee jälleen esiin.

– Toimenpiteitten määrä ei nyt niin hirveästi vähene. Meidän työttömyysaste tulee olemaan ensi vuonna kutakuinkin sama kuin nyt eli noin 7,7 prosenttia. Että siihen nähden nämä määrärahat ovat merkittävät, Ihalainen sanoo.

Ministeri luettelee korvamerkittyjä euroja yli sadan miljoonan euron edestä ensi vuodelle muun muassa työvoiman palvelukeskusverkon valtakunnallistamiseen, pitkäaikaistyöttömien kuntakokeiluihin ja nuorten yhteiskuntatakuun toteuttamiseen. Tiaisen mukaan nuorisokortilla peitetään sitä tosiasiaa, että kun budjetin pienenemisen lisäksi työllistäminen per henkilö kallistuu, niin toimenpiteet vähenevät väkisin.

– Ja se plus, joka tulee nuorisopuolelle, on käytännössä pois kaikesta muusta, Tiainen sanoo.

Tiaisen mukaan toimenpiteiden rahoitus ei ole ollut näin heikolla tolalla 20 vuoteen. Ministerin mukaan toimenpiteitä himmataan, koska tänä vuonna tähän panostettiin poikkeuksellisen paljon.

Ministeri: Rahoitusta tarvitaan kriisikunnille

Hallitusneuvotteluissa sovittu työmarkkinatuen korotus nostaa palkkatukityöllistämisen kuluja. Siis työllistäminen per henkilö kallistuu. Rahaa tarvittaisiinkin Tiaisen mukaan yli 150 miljoonaa euroa lisää, jos ensi vuonna haluttaisiin työllistää yhtä paljon kuin tänä vuonna.

Ihalaisen mukaan palkkatukirahat kyllä riittävät, mutta ongelma rahoituksessa on koulutusrahoituksessa ja kriisikuntien kohdalla.

– Myllykoski, Kitee, Karhulan lasitehdas, Äänekoski. Siellä me tarvitaan isojen irtisanomisten varalta nopeita toimenpiteitä. Siihen täytyy hakea lisärahoitusta, ministeri vaatii.

"Vaikeasti työllistettäviä kolminkertainen määrä"

– Meillä on yhtäjaksoisesti vuoden verran työttömänä olleita vajaa 60 000, mutta kun lisätään siihen vaikeasti työllistettävät, niin puhutaan kolminkertaisesta määrästä, Tiainen sanoo.

Nykyisestä noin 480 miljoonasta eurosta ministeri lupaa nostaa toimenpiteisiin kohdistettavaa budjettia vielä parikymmentä miljoonaa ensi vuoden puolella. Tämän hän tekee siirtämällä käyttämätöntä rahaa tämän vuoden puolelta.

Katso Joonas Lepistön juttu (Kymmenen uutiset 21.11.2011)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.