Ministeriön uusi linja: Työnantaja ei voi työllistää, vaikka tahtoisikin

Tuhannet nuorille ja pitkäaikaistyöttömille tarkoitetut palkkatuki- ja työkokeilupaikat ovat kunnissa uhattuina. Syynä on ministeriön muuttunut tulkinta työsopimuslaista, joka vaikeuttaa tukityöllistämistä ja työkokeiluja organisaatioissa, joissa on osa-aikatyöntekijöitä tai yt-neuvotteluja. Henkilöstösäästöt koskettavat jo noin 70 kuntaa.

Esimerkiksi Lahden kaupungin oman palkkatukityöllistämisen arvioidaan vähentyvän kolmestasadasta lähelle nollaa muutamassa kuukaudessa.

– Lahden kaupungin osalta palkkatukityöllistäminen on nyt jäissä. Pitkäaikaiset vaikutukset ovat tosi isot. Paljon nuoria jää vaille työkokeilupaikkoja eli työkokemusta ja opiskeluun lähtö on hankalampaa, tiivistää tilanteen Jukka Sinkkonen.

Sinkkonen toimii yksilövalmentajana Päijät-Hämeen Liikunta ja urheilu -yhdistyksessä. Hän on kokenut työllistäjä eikä ymmärrä kesäkuun linjausta. Silloin ministeriö tarkensi aikaisempaa työsopimuslakiin liittyvää ohjeistustaan. Kyse on työsopimuslain ja lain julkisista työvoima- ja yrityspalveluista yhteensovittamisesta. Uusi linjaus vaikeuttaa pitkäaikaistyöttömien asemaa entisestään.

Uuden ohjeistuksen ydin on tämä. Kunta, yritys tai yhdistys ei voi työllistää ketään palkkatuella eikä työkokeiluun, mikäli joku työpaikan osa-aikainen työntekijä haluaa lisätyötä. Sen lisäksi yksikään organisaatio, joka lomauttaa tai irtisanoo ei saa työllistää palkkatuella, mikäli yt-neuvottelujen kohteena olevat tahtovat kyseistä työtä tehdä. Yt-neuvotteluja käyvässä Lahdessa kaupungin tukityöllistämisvolyymi on puolittunut sataanviiteenkymmeneen muutamassa kuukaudessa.

– Kyllä varmaan vuoden vaihteen jälkeen aika pienissä luvuissa ollaan. [Palkkatukityöllistetyt] eivät useasti ole sijoittuneet vapaille markkinoille ja täällä Lahdessa on huono työllisyystilanne yleisesti, ja tämä kuntien työllistäminen on ollut näille työttömille todella tärkeää, avaa palveluesimies Timo ToivettulaHämeen te-toimistosta.

Tällä hetkellä henkilöstösäästöt koskettavat noin 70 kuntaa.

– Tällöin palkkatukityöllistyminen ja työkokeilujen käyttö esimerkiksi nuorten työelämäpolkujen aukaisemiseen ei ole mahdollista, harmittelee Kuntaliiton erikoisasiantuntijaTommi Eskonen.

Työntekijät varpaillaan

Pitkäaikaistyöttömien aktivoinnissa riittää työnsarkaa muutenkin. Esimerkiksi Lahdessa alle kymmenen prosenttia pitkäaikaistyöttömistä on aktivointitoimenpiteiden piirissä. Uuden ohjeistuksen taustalla on palkansaajapuolen huoli työntekijöiden oikeuksista. Pelkona kun on, että työllistämistä käytetään "väärin". Tarkoitus on, että tukityöllistämisellä ei korvattaisi muuta henkilökuntaa. Kunnissa nähdään, että tämä kaunis ajatus vie ojasta allikkoon. 

– Palkkatukityöllistämistä tarvitaan juurikin tällaisina vaikeina aikoina. Tämä on suuri menetys ja väärin ajoitettu toimi, jatkaa Kuntaliiton Eskonen.

Kuntaliiton mukaan uudet linjaukset uhkaavat kunnissa tuhansia erityisesti nuorille ja pitkäaikaistyöttömille tarkoitettuja palkkatuki- ja työkokeilupaikkoja. Suomessa työkokeilujen ja palkkatukityöllistettyjen määrä on vähentynyt yhteensä liki viidenneksellä vuoden alusta. Tämä tarkoittaa yli 3000 henkeä.

Työnantaja voi saada palkkatukea, kun palkkaa työttömän työnhakijan, jolla on vaikeuksia työllistyä. Jos tuella palkattava on saanut yli 500 päivää työttömyysetuutta, palkkatukea voidaan myöntää enintään kahdeksi vuodeksi. Perustuen suuruus on vajaa 33 euroa/päivä.

Lue myös:

    Uusimmat