Ministeriön tasa-arvoyksikkö ihmetyttää: Vain naisia töissä

Yhteisöpalvelu Facebookissa kiertää useita satoja viestejä, joissa kummastellaan sosiaali- ja terveysministeriön tasa-arvoyksikön henkilökuntaa. Suomen tasa-arvolakimuutoksia valmistelevassa yksikössä on töissä 12 naista, eikä yhtäkään miestä. Yksikkö vastaa esimerkiksi sukupuolten välisen tasa-arvolainmuutosten valmistelusta.

Yksikön johtaja Tarja Heinilä-Hannikainen myöntää, että miesten puuttuminen yksikön työyhteisöstä on harmillista.

– Se on työyhteisön kannalta harmillista, ettei miehiä ole ollenkaan. Olisi toivottavaa, että työyhteisö olisi monipuolinen ikään ja sukupuoleen katsomatta. Meidän kaikki työntekijät ovat kuitenkin erittäin päteviä. He pystyvät tekemään töitä tasapuolisesti miesten ja naisten oikeuksien puolesta, Heinilä-Hannikainen puolustautuu MTV3 Uutisille.

Tasa-arvoyksikkö

Valmistelee ja kehittää hallituksen tasa-arvopolitiikkaa

Valmistelee ja kehittää tasa-arvolainsäädäntöä

Edistää sukupuolten tasa-arvon valtavirtaistamista valtionhallinnossa

Hoitaa EU:n tasa-arvojuridiikkaan ja -politiikkaan sekä kansainvälisiin asioihin liittyviä tehtäviä

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö

Hän on ollut yksikön johtajana vajaat kymmenen vuotta, minkä aikana yksikössä on työskennellyt vain kaksi miestä. Viimeisin työskenteli noin pari vuotta sitten.

– Sille ei vain voi mitään, ettei mieshakijoita ei tunnu olevan. Heitä on yleensä noin kymmenen prosenttia kaikista hakijoista. Eikä meillä ole kyllä useaan vuoteen ollut avointa virkaakaan auki, Heinilä-Hannikainen kertoo.

Valtiohallinnon periaatteiden mukaisesti töihin on otettava aina se hakija, joka on koulutukseltaan ja työkokemukseltaan pätevin.

"Olisi kiva, jos edes yksi mies"

Miesten tasa-arvon toteumista edistävän Miesjärjestöjen keskusliiton puheenjohtaja Matti Rimpelä pitää toivottavana, että sosiaali- ja terveysministeriön tasa-arvoyksikköön saataisiin edes yksi mies töihin. Rimpelä viittaa toiveellaan tasa-arvon toteutumisen puolesta.

– Keskustelu on viime vuosina pyörinyt naistasa-arvon edistämisen puolesta. Se on ollut kyllä ihan oikeutettua, mutta asiat ovat muuttuneet. Myös miesten asioissa on paljon hoitamista.

– Poikien syrjäytymisestä ja koulutusongelmista on keskusteleva, Rimpelä selvittää.

Lue myös:

    Uusimmat