Mainos

Ministeriön laskelmat: Lomalain muutos maksaa satoja miljoonia

Työ- Ja elinkeinoministeriön laskelmien mukaan lomalla sairastamisen vapautuminen karenssista maksaa työnantajille jopa 200 miljoonaa euroa.

Lainmuutoksen valmistelu alkoi, kun EU-tuomioistuin antoi päätöksen, joka ei sovi yhteen suomalaisen lainsäädännön kanssa.

Osa EU-direktiiveistä on kirjoitettu niin, ettei yhteensopivuutta suomalaisen lainsäädännön kanssa voi tietää ennen kuin EU-tuomioistuin on niitä soveltanut. Juuri näin on käynyt lomalla sairastumista koskevassa asiassa.

Valmisteltavaa lainmuutosta pidetään Suomen Yrittäjissä askeleena väärään suuntaan. Yrittäjillä onkin vastaehdotus.

– Tässä yhteydessä mielestämme kannattaisi vakavasti ottaa uudelleen keskusteluun se, että ensimmäinen sairaspäivä olisi omalla kustannuksella. Se sopisi luontevasti tähän kokonaisuuteen, ehdottaa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus.

Lääkärintodistus työnantajalle

Lain aiheuttamia kokonaiskustannuksia on hyvin vaikea arvioida, koska kukaan ei tiedä paljonko ihmiset lomillaan sairastavat.

– Kyllä se aika isolta summalta vaikuttaa. Puhutaan varmasti laskennallisesta paristasadasta miljoonasta, arvioi Työ- ja elinkeinomibisteriön hallitusneuvos Tarja Kröger.

Summa tulisi viime kädessä työnantajan maksettavaksi.

Lomalla sairastaminen ei toisi siirrettyä lomaa automaattisesti, vaan työntekijän on hankittava lääkärintodistus ja ilmoitettava sairastumisesta viipymättä työnantajalle. Lisäksi siirretyn loman ajankohta on sovittava erikseen työnantajan kanssa.

Lakimuutosta valmistelevassa työryhmässä arvellaankin, että moni sairastaa lainmuutoksen jälkeenkin lyhyet flunssat omalla kustannuksellaan.

(MTV3)

Katso Saara Rantasen juttu (Seitsemän uutiset 18.12.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.