Ministeriö: Viranomaisille oikeus ilmoittaa poliisille väkivallan uhasta

Viranomaisille halutaan oikeus ilmoittaa oma-aloitteisesti poliisille väkivallan uhasta. Sisäministeriön ehdotuksen tavoitteena on estää perhe- ja lastensurmia sekä perheväkivaltaa.

Esimerkiksi opettaja voisi ilmoittaa poliisille, jos epäilee vanhempien pahoinpitelevän lasta. Tähän asti poliisin on täytynyt itse kysyä tietoja. Tämä on aiheuttanut ongelman, että poliisi ei tiedä toisella viranomaisella olevista tiedoista eikä siksi osaa niitä edes pyytää.

– Olemme hakeneet sitä, että saataisiin nykyistä selkeämmät säännökset ja että ne olisivat sellaiset, jotka kannustavat eri toimijoita oma-aloitteiseen tiedonvaihtoon eivätkä velvoita salassapitoon. Tarkoituksena on nimenomaisesti lasten- ja perhesurmien ja perheväkivaltatapausten ennaltaehkäiseminen, kertoo poliisijohtaja Sanna Heikinheimo sisäministeriöstä.

Toteutuessaan ehdotus koskisi neljäätoista eri lakia. Tavoitteena on, että lakien muutosesitykset vietäisiin eduskunnan käsittelyyn syksyllä ja että ne astuisivat voimaan ensi vuoden alusta.

– Toivottavasti tämä parantaa viranomaisyhteistyötä, ja voidaan parantaa viranomaisten reagointikykyä, Heikinheimo sanoo.

Sisäministeriön suunnitteluryhmän arvion mukaan ehdotus lisäisi jonkin verran poliisille ilmoitettavien väkivaltarikosten määrää.

  

Lue myös:

    Uusimmat