Mainos

Ministeriöltä suu- ja sorkkatautiasetukset

Maa- ja metsätalousministeriö antaa huomenna asetuksen, johon on kirjattu EU:n komission edellyttämät suu- ja sorkkataudin ehkäisytoimet. Ne sisältävät Britannian tautiepidemian puhkeamisen jälkeen annetut määräykset.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan määräyksiä ei ole asetuksessa tiukennettu. Asetus on voimassa 27. maaliskuuta saakka. Asetusta sovelletaan sorkkaeläinten kuljetukseen Suomessa sekä niiden kuljetukseen Suomesta muihin EU:n jäsenvaltioihin ja näistä valtioista Suomeen. Sorkkaeläimiä ovat nautaeläimet, siat, lampaat, vuohet, porot ja muut kotieläiminä pidettävät tai tarhatut sorkkaeläimet.

Kuljetusta vain teurastamoisen välillä


Asetus muun muassa määrää, että sorkkaeläinten kuljetus sallitaan vain teurastamoon tai toiselle tilalle, ei esimerkiksi näyttelyyn. Kuljetuksen aikana eri tiloilta olevat eläimet on pidettävä eristettyinä toisistaan. Jokaisen kuljetuksen jälkeen ajoneuvo on puhdistettava ja desinfioitava, ja tästä on pidettävä kirjaa. Sorkkaeläimiä voidaan kuljettaa eläinten pitopaikasta toiseen pitopaikkaan, jos kuljetuksesta ilmoitetaan etukäteen läänineläinlääkärille.

Porokisat peruttu


Porokilpailut perutaan Suomessa vähintään kahden viikon ajaksi huomisesta lähtien. Lapin läänineläinlääkäri Pirkko Pirinen sanoi tänään, että syynä on yritys estää suu- ja sorkkataudin leviäminen. Pirinen neuvotteli kiellosta maa- ja metsätalousministeriön kanssa, joka antaa huomenna asetuksen EU:n eläinkuljetusrajoituksen täytäntöönpanosta Suomessa.

Ranskassa tänään havaitun suu- ja sorkkatautitapauksen seurauksista keskusteltiin pysyvän eläinlääkintökomitean kokouksessa, joka alkoi Suomen aikaa illansuussa Brysselissä. Komiteassa oli määrä keskustella muun muassa ranskalaisista sorkkaeläimistä saatavien elintarvikkeiden viennin laajasta kieltämisestä.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.