Mainos

Ministeriö Venäjän moitteista: Viennille ei ollut estettä

Puolustusministeriön mukaan laseretäisyysmittarien viennille Ukrainaan ei nähty estettä. Viime kesäkuussa ministeriö myönsi luvan viedä vastaavanlaisia mittareita myös Venäjälle.

Venäjä protestoi eilen valtioneuvoston päätöstä myöntää vientilupa Ukrainaan oululaisen Noptel-yrityksen tuotteille. Venäjän mukaan päätös "ei palvele rauhan ja vakauden saattamista Ukrainaan”.

Puolustusministeriön kaupallisen neuvoksen Olli Ruutun mukaan kaikki vientiluvat perustuvat tapauskohtaiseen harkintaan.

 – Ukrainan osalta pakotteita tai rajoitteita ei ole. EU purki vientirajoitukset viime kesänä. Kyseessä on siis normaali kaupallinen vienti, jolle ei ole tässä prosessissa nähty mitään estettä.

Noptelin tuore lupa kattaa tuhannen laseretäisyysmittarimoduulin viemisen Ukrainaan. Ruutun mukaan kyseessä on tuote, joka integroidaan kiikarisovellukseen ukrainalaisen yrityksen Thermal Vision Technologiesin toimesta.

Tuotteen vienti on kuitenkin luvanvaraista ja valvottua. Periaatteessa samaa tuotetta olisi mahdollista käyttää sotilaallisessa tarkoituksessa.

 – Se on totta. Tuote kuuluu EU:n puolustustarvikeluetteloon. Sillä on kuitenkin monia käyttötarkoituksia.

Ukrainan tapauksessa kyse on jatkoluvasta. Noptelille myönnettiin kaksi lupaa jo viime lokakuussa. Ne kattoivat yhteensä 120 etäisyysmittarimoduulin viennin. Näissäkin vastaanottaja on kiovalainen Thermal Vision Technologies.

Aseviennin lupahakemukset käsitellään valtioneuvostossa, mikäli viennin arvo on huomattava tai tapaus on muuten merkittävä. Ruutun mukaan Noptelin tapauksessa kyse on viennin taloudellisesta arvosta.

Myös Venäjälle samoja tuotteita

Puolustusministeriö myönsi viime vuonna oululaisyritykselle luvan viedä myös Venäjälle viisi vastaavanlaista etäisyysmittarimoduulia. 

Lupa annettiin kesäkuussa. Siinä tuotteiden vastaanottajaksi on merkitty pietarilainen Comtechprom Co. Ltd. 

Lisäksi Noptel on saanut vienti- ja siirtolupia Romaniaan, Iso-Britanniaan, Belgiaan ja Etelä-Afrikkaan. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.