Mainos

Ministeriö: Uber-taksipalvelu ei voisi tulla Suomeen ainakaan heti

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan Uber-taksipalvelun mahdollinen tulo Suomeen on monen mutkan takana.

Hallitusneuvos Irja Vesanen-Nikitin kertoo kyytipalvelu Uberin tilausvälityspalvelun käyttöönoton olevan periaatteessa mahdollista, mutta tökkäävän Suomen jähmeisiin taksikäytäntöihin.

– Ensinnäkin ammattimaista taksiliikennöintiä saavat harjoittaa vain ne, joilla on siihen lupa.

Eli kuka tahansa ei voisi edelleenkään ryhtyä taksikuskiksi Uberin kautta ilman taksilupaa. Jos näin tekisi, syyllistyisi pimeän taksin ajamiseen, mistä voi saada sakkoa tai vankeutta.

Toisaalta - jos tavallinen autoilija käyttäisi Uberia ja perisi kyydistä hinnan, voitaisiin toiminnan katsoa myös olevan kimppakyyditsemistä.

– Jos kuka tahansa saisi olla Uberin kautta kuljettaja, niin sitten olisi iso juttu vetää raja pimeän taksin ja kimppakuljetuksen välillä, sanoo Vesanen-Nikitin.

Uber

- matkapuhelinsovellus, joka yhdistää kyydintarvitsijat sekä rekisteröityneet kyydintarjoajat.

- applikaatiolla voi etsiä lähimmänä vapaana olevan Uber-kuskin.

- kalifornialaisyritys Uber toimii 37 maassa.


Ruotsissa Uber jo on

Vesanen-Nikitin kertoo Uber-järjestelmän olevan ammattiautoilijoiden käytössä Ruotsissa.

– Siellä taksiluvan saaminen on kuitenkin paljon helpompaa kuin meillä.

Vesanen-Nikitinin mukaan Suomen taksit ovat tällä hetkellä niin tiukasti sidoksissa nykyisiin välittäjäfirmoihin, että käytännössä vaihtaminen Uber-järjestelmään on vaikeaa, vaikka teknisesti systeemin voisikin ottaa käyttöön.

–  Taksien nykyisillä tilausjärjestelmäkeskuksilla on erittäin kovat sopimukset. Yrittäjät eivät välttämättä saa olla muissa keskuksissa mukana, tai tulee sanktioita. Yrittäjien pitää noudattaa nykyisten keskuksien ajovuorojärjestyksiä.

Vesanen-Nikitinin mukaan Uber voisi periaatteessa tulla ammattiautoilijoiden käyttöön muutaman vuoden kuluttua. Sitä ennen pitäisi kuitenkin muuttaa säädöksiä ja käytäntöjä.

Vesanen-Nikitin muistuttaa, että sille on syynsä, että taksilla ajaminen on Suomessa tiukasti valvottua luvanvaraista toimintaa.

- Luvilla halutaan estää, ettei alalle tule rikollisia toimijoita tai harmaata taloutta.  Ilman taksilupia valtio ei voisi valvoa toimintaa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja