Mainos

Ministeriö: Suomeen saadaan varmasti rokotetta

Sosiaali- ja terveysministeriön alainen terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta vakuutetaan, että Suomeen riittää varmasti sikainfluenssarokotetta.

Suomi on tehnyt lukkoon lyödyn sopimuksen brittiläisen GlaxoSmithKlinen kanssa noin 5,3 miljoonan rokotteen ostamisesta. Tuon sopimuksen alaiset rokotteet toimitetaan Suomeen pienissä erissä. Ensimmäiset erät saapuvat syksyyn mennessä.

- Ensimmäisen erän toimittamisesta on tehty sopimus ja rokotteet saadaan. Ensimmäiseen aaltoon valmistajat eivät tosin ehdi saada sitä valmiiksi, terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityistutkija Rose-Marie Ölander vakuuttaa.

- Rokotteet vain tulevat hieman jälkijunassa. Epidemia on todennäköisesti silloin jo päällä, kun rokotetta saadaan.

THL:n tutkimusprofessori Petri Ruudun mukaan esimerkiksi Yhdysvaltain ensimmäinen influenssa-aalto on jo laantumassa. Toista aaltoa Ruutu odottaa Suomeen tulevan loka-huhtikuun välisenä aikana.

Väitteistä rokotevalmistajien pienestä kapasiteetista ja siitä mahdollisesti johtuvasta rokotepulasta erityistutkija Rose-Marie Ölander ei ole huolissaan:

- Koko kapasiteetista minulla ei ole tietoa, mutta se on selvää, että koko maailman tarpeisiin rokotteita ei ole. Valitettavasti köyhät maat jäävät ilman.

Suomella useita sopimuksia rokotteista

GlaxoSmithKlinen kanssa tehdyn 5,3 miljoonan rokotteen toimitussopimuksen lisäksi Suomi harkitsee toisen saman suuruisen erän tilaamista samalta yhtiöltä.

GlaxonSmithKlinen lisäksi Suomi on maksanut hollantilaiselle Solvaylle puoli miljoonaa euroa tilausoptiosta. Tuolla optiolla Suomi on neljäntenä toimitusjärjestyksessä, jos yhtiöltä päätetään tilata rokotteita.Tuon tilausoption käyttämisestä päätetään ensi vuonna.

- Nämä tilausoptiot on hyvä pitää yllä, sillä lintuinfluenssan uhka ei ole tänä vuonna yhtään sen pienempi kuin viime vuonnakaan. Siitä ei vain juuri nyt puhuta. Lintuinfluenssahan on tautina vakavampi kuin tämä uusi H1N1 on.

Optio on tehty influenssapandemiarokotetta varten, jossa varsinainen virus voi vaihdella.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.