Ministeriö selvittää Jehovan todistajien asevelvollisuutta

Nykyisen lain mukaan Jehovan todistajat saavat vapautuksen asevelvollisuuden suorittamisesta rauhan aikana. Selvitys koskee myös muita uskonnollisia yhdyskuntia.

Puolustusministeriö aikoo asettaa työryhmän selvittämään, onko Jehovan todistajien vapautus asevelvollisuudesta enää perusteltua. Laajapohjaiseksi kaavaillun työryhmän kokoonpanoa kartoitetaan parhaillaan, kertoo lainsäädäntöjohtaja Seppo Kipinoinen ministeriön hallintopoliittiselta osastolta.

Selvitys ei koske pelkästään Jehovan todistajien vapautuksen kumoamista. Kipinoisen mukaan samalla selvitetään myös, olisiko muilla uskonnollisilla yhdyskunnilla perusteita saada vapautus asevelvollisuudesta tai olisiko lain nykytila syytä säilyttää. Ahvenanmaalaisten eritysasemaan ei kuitenkaan olla puuttumassa.

Ihmisoikeuksien valvonnasta paineita

Kipinoisen mukaan ihmisoikeuksien valvontaelimet luovat Suomelle paineita kumota Jehovan todistajien erivapaus.

-Esimerkiksi YK:n ihmisoikeuskomiteat kiinnittävät huomiota tähän asiaan aina joka toinen vuosi, Kipinoinen sanoo.

Nykyisen lain mukaan Jehovan todistajat saavat vapautuksen asevelvollisuuden suorittamisesta rauhan aikana. Käytännössä vapautus onnistuu hakemalla aina kutsunnoissa lykkäystä 28-vuotiaaksi asti ja toimimalla aktiivisesti Jehovan todistajien yhdyskunnassa.

Ihmisoikeuskomitean mukaan käytäntö kohtelee epätasa-arvoisesti Suomen asevelvollisuusikäisiä miehiä.

Selvitystyö käyntiin lähikuukausina

Selvitystä on suositeltu myös asevelvollisuuslakityöryhmän mietinnössä ja siviilipalvelusta pohtineessa työministeriön työryhmässä. Kipinoisen mukaan hanketta ei ole vielä saatu käyntiin, koska puolustusministeriö on ollut kiireinen muiden lakien kanssa. Syksyn aikana puolustusministeriö on luovuttanut eduskunnan käsiteltäväksi ehdotukset asevelvollisuuslaiksi, puolustusvoimalaiksi ja laiksi vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta.

Hänen mukaansa selvitystyö käynnistyy joko tämän hallituksen aikana tai vaalien jälkeen.

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen ei halua tässä vaiheessa kommentoida Jehovan todistajien vapautusta asevelvollisuudesta. Suomessa on vajaat 20 000 Jehovan todistajaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat