Ministeriö: Raskaana olevat päihdeäidit pakkohoitoon

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä haluaa raskaana olevat päihdeäidit tahdosta riippumattomaan hoitoon.

Työryhmän mukaan Suomessa pitäisi selvittää mahdollisuus valmistella vapaaehtoista tahdosta riippumatonta hoitoa koskevat säännökset Tanskan ja Norjan mallin mukaan. Raskaana oleva nainen voisi itse sitoutua hoitopaikkaan allekirjoittamalla hoitosopimuksen, joka on voimassa sovitun ajan, vaikka henkilö muuttaisi mielensä halustaan pysyä hoidossa.

Laissa pitäisi myös säätää mahdollisuus tahdosta riippumattomaan hoitoon syntyvän lapsen terveysvaaran perusteella.

Nyt laki mahdollistaa hoitoon määräämisen terveysvaaran perusteella viideksi vuorokaudeksi. Työryhmän mielestä tahdosta riippumatonta hoitojaksoa olisi pidennettävä 30 päivään ja mahdollistettava hoidon jatkaminen myös raskauden loppuun asti.

- Olen samaa mieltä työryhmän kanssa siitä, että tahdosta riippumattomalla hoidolla ei voi eikä tule korvata riittämättömiä päihdepalveluita, mutta tätä vaihtoehtoa tulee voida käyttää silloin, kun kaikki muut keinot on käytetty. Vapaaehtoiseen hoitoon hakeutumisen on oltava helppoa ja siihen on kannustettava, sanoi peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) vastaanottaessaan työryhmän raportin.

Suomessa syntyy vuosittain noin 600 vauvaa, jotka altistuvat äidin päihteiden käytölle. Heistä joka kolmannen vammat ovat vakavia. Työryhmä arvioi, että Suomessa on reilut 3000 odottavaa äitiä, jotka ovat päihteiden suurkuluttajia.

Lisää tietoa nuorille naisille

Työryhmä korostaa myös päihdeongelmien ehkäisyn ja päihdetietoisuuden lisäämisen tärkeyttä.

Sen mielestä nuorten tietämystä päihteiden käytön terveyshaitoista on lisättävä peruskoulussa ja toisen asteen oppilaitoksissa. Lisäksi alkoholipakkauksiin tulisi laittaa varoitustekstit, jotka kertovat alkoholin haitallisuudesta sikiölle.

Myös terveydenhuollon ja äitiysneuvoloiden pitäisi ottaa asia puheeksi.

Aula kiirehtii toimeenpanoa

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula pitää työryhmän ehdotuksia hyvinä lapsen oikeuksien kannalta.

- Toivon ehdotusten pikaista toimeenpanoa. Vanhempien alkoholinkäytöstä kärsivät ensisijaisesti lapset. Uusi ehdotus vähentää lasten kehitysvammaisuuden riskejä sekä tukee vanhempien irrottautumista päihteistä, Aula toteaa.

Aula muistuttaa, että lapsella on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen perusteluiden mukaan oikeus erityiseen suojeluun sekä ennen syntymää että sen jälkeen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat