Ministeriö rajoittaa silakanpyyntiä

Suomen silakkakiintiö on paikoin käytetty jo 85-prosenttisesti. Tarjonnan varmistamiseksi maa- ja metsätalousministeriö rajoittaa troolikalastusta ja vaihtaa kiintiöitä Ruotsin kanssa.

Maa- ja metsätalousministeriö arvioi, että toteutuneiden kalastustietojen perusteella Suomen silakkakiintiö on kulumassa loppuun jo marraskuun aikana. Pohjanlahdella, Saaristomerellä ja Pohjoisella Itämerellä käyttöaste oli syyskuun lopussa jo 85 prosenttia.

Tilanteen tasapainottamiseksi maa- ja metsätalousministeriö päätti tänään rajoittaa troolikalastusta. Toimella yritetään turvata silakan ja silakkatuotteiden tarjonta elintarvikemarkkinoilla loppuvuodeksi, ministeriö tiedotti.
Yli kuuden viikon pyyntirajoitus koskee Suomenlahtea, Itämeren pääallasta ja Saaristomeren eteläosia. 11. lokakuuta alkava rajoitus on viikoittain voimassa 84 tuntia, käytännössä perjantai-illasta tiistaiaamuun.

Troolikalastus jatkuu normaalisti Pohjanlahdella, mutta alueen saaliskertymiä seurataan. Ministeriöstä arvioitiin, että mahdollisesti Pohjanlahdellekin on tulossa pyyntirajoituksia loppuvuoden aikana.

Suomelle 3000 tonnin lisäkiintiö

Kiintiötilannetta helpotetaan myös vaihtamalla kalastusmahdollisuuksia Ruotsin kanssa. Vaihto pystyttiin tekemään, koska saaliskertymät osoittavat, etteivät suomalaiset kalastusalukset pyydä Suomenlahden silakkakiintiötä kokonaan.

Sopimuksen mukaan Suomi saa Ruotsilta silakan 3 000 tonnin lisäkiintiön Pohjanlahden, Saaristomeren ja Pohjoisen Itämeren alueelta.

Suomi taas antaa Ruotsille 1 500 tonnin silakkakiintiön Suomenlahdelta ja Itämeren pääaltaan kiintiöstä.

Suomi sitoutui sopimuksessa antamaan Ruotsille 100-150 tonnin turskakiintiön, mikäli suomalaiskalastajat eivät kuluta kiintiötä loppuun. Syyskuun lopussa Suomen turskakiintiön käyttöaste oli noin 60 prosenttia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat