Mainos

Ministeriö pyytää lausuntoja sähköpostitietojen tutkimisesta

Lainmuutos antaisi esimerkiksi työnantajalle oikeuden tutkia työntekijöiden sähköpostin käyttöä. Tämä on ehtinyt herättää jo laajaa kritiikkiä.

Kaikki halukkaat voivat lausua mielipiteensä sähköisen viestinnän tietosuojalakiin kaavailluista muutoksista. Eniten keskustelua on etukäteen herättänyt ehdotus työnantajien oikeudesta tutkia työntekijöiden sähköpostin käyttöä. Toinen muutosehdotus koskee teleyrityksille suunniteltua teletunnistamistietojen tallennuspakkoa.

Kaikille avoimen lausuntomahdollisuuden ohella lausuntoja on pyydetty lähemmäksi pariltasadalta eri taholta. Näiden joukossa on tele- ja muiden yritysten lisäksi muun muassa etujärjestöjä ja yliopistoja.

Neuvotteleva virkamies Jussi Mäkinen liikenne- ja viestintäministeriöstä sanoo, ettei lausuntopyyntöjen suuressa määrässä ole mitään erityisen poikkeuksellista. Hänen mukaansa asiaan ei ole vaikuttanut se, että etenkin työantajille kaavailtuja oikeuksia tutkia eräitä sähköpostin tietoja on kritisoitu.

- Tässä on kyseessä kaksi periaatteellisesti ihan merkittävää esitystä ja on ollut alusta asti selvää, että ne lähetetään laajoille lausuntokierroksille, Mäkinen toteaa.

Hänen mukaansa on ministeriön käytännön mukaista, että lausuntoasiassa noudatetaan avoimuutta. Esitysluonnokset on saatavissa liikenne- ja viestintäministeriön verkkosivuilta. Lausuntoja pyydetään 15. ja 31. elokuuta mennessä.

Ensiksi mainittu muutos antaisi työantajille nykyistä laajemmat valtuudet tutkia, käyttävätkö työntekijät työnantajansa sähköpostia luvattomalla tavalla ja vuotaako yrityssalaisuuksia ulkopuolelle. Ehdotettu lainmuutos ei oikeuttaisi lukemaan sähköpostien sisältöä vaan ainoastaan selvittää ns. tunnistamistietoja.

Teletunnistamistietojen tallennusvelvoitteen taustalla taas on EU-direktiivi ja sen ideana on varmistaa, että tunnistamistiedot ovat poliisin käytettävissä rikostutkinnassa. Tallentamisesta teleyrityksille aiheutuvat kustannukset kattaisi poliisi, jonka tarpeita tietojen säilyttämisessä palveltaisiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.