Mainos

Ministeriö osti Kreikka-konsultoinnin ilman kilpailutusta

Valtiovarainministeriö osti Kreikan ja Espanjan vakuuksiin liittyvän järjestelypalvelun brittiyhtiö Linklatersilta ilman kilpailutusta. Ministeriön mukaan kilpailutusta ei tehty, koska hankintalaki ei sitä vaatinut.

Hankinnan arvo oli noin 600 000 euroa. Linklaters LLP toimi konsulttina, kun Suomen valtio teki vuonna 2012 vakuusjärjestelyn ensin kreikkalaisten pankkien kanssa ja myöhemmin Espanjan talletussuojarahaston kanssa.

Ministeriö perustelee kilpailuttamatta jättämistä sillä, että hankintalaki ei koske rahoitusvälineisiin liittyvää rahoituspalvelua. Ministeriön mukaan Linklatersilta on hankittu nimenomaan rahoituspalvelua.  

Lisäksi ministeriö toteaa, että hankintalaki ei koske hankintoja, jotka ovat hankintapäätöksen tekohetkellä arvioituna salassa pidettäviä.

Perustelut käyvät ilmi vastauksesta, jonka ministeriö antoi Linklaters-hankinnan kilpailuttamisasiakirjoja pyytäneelle yksityishenkilölle. 

Lainsäädännöstä

Ministeriö viittaa lakiin julkisista hankinnoista (348/2007 ). Sen perusteella lakia ei sovelleta palveluhankintoihin, jotka koskevat keskuspankkipalveluja taikka arvopaperien tai muiden rahoitusvälineiden liikkeeseen laskemiseen, ostoon, myyntiin tai siirtoon liittyviä rahoituspalveluja, kuten liiketoimia, joilla hankintayksikkö hankkii rahaa tai pääomaa.

Ministeriön mukaan rahoitusvälineellä tarkoitetaan toisaalla lainsäädännössä muun muassa ”luottoriskin siirtoon tarkoitettua johdannaissopimusta”. Vastauksessa todetaan, että tuottojenvaihtosopimus on tällainen johdannaissopimus.

VM: Linklatersin maine ylivertainen

Valtiovarainministeriön mukaan Linklatersin rooli oli keskeinen, sillä järjestely oli ainutlaatuinen.

– Käytännössä he neuvottelivat Suomen puolesta eri osapuolten kanssa ja rakensivat koko strukturoidun tuotteen nollasta alkaen, kertoo hallitussihteeri Aki Kallio valtiovarainministeriöstä

Kallion mukaan Linklaters valittiin sen johdannaisjärjestelyihin liittyvän ylivertaisen maineen vuoksi. Työssä tarvittiin myös englantilaisen lainsäädännön tuntemusta. Kallion mukaansa palvelu oli erittäin laadukasta ja rahoille saatiin vastinetta.

– Jos olisimme pyytäneet Lontoosta viideltä vastaavalta toimijalta tarjouspyynnön, hintataso olisi ollut hyvin samankaltainen. Tässä tapauksessa valtiovarainministeriö pystyi neuvottelemaan Linklatersilta vielä 10 prosentin alennuksen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.