Ministeriö: Kaapeliyhtiöille jatkoaika digiasiassa

Liikenne- ja viestintäministeriö on valmis joustamaan, jos kaapelitaloudet eivät hanki digisovittimia odotettuun tahtiin. Se, mitkä kanavat olisivat mukana rinnakkaisjakelussa, on vielä auki.

Kaapelitalouksien on mahdollista saada jatkoaikaa digitaalisiin televisiolähetyksiin siirtymiseen, jos digisovittimet eivät yleisty toivotulla nopeudella.

Jos digisovittimia on elokuussa alle 85 prosentilla kaapelitalouksista, kaapeliyhtiöt voivat muuntaa digitaalisen signaalin analogiseksi helmikuun 2008 loppuun saakka. Tämä vaatii televisioyhtiöiden suostumuksen.

Liikenne- ja viestintäministeriö toivoo, että televisioyhtiöt antavat kaapeliyhtiöille luvan signaalin muunnokseen. Ministeriö kutsuu televisioalan toimijat koolle tarkastelemaan kaapelitalouksien digitilannetta 6. elokuuta.

Ministeriö suosittelee myös, että televisioyhtiöt ja Kaapelitelevisioliitto selvittävät pikaisesti opetusministeriön kanssa, millaisia rajoitteita tekijänoikeuslaki antaa signaalin muuttamiselle kaapelitelevisioverkoissa ja toisaalta taloyhtiöiden keskusantenniverkoissa.

Ratkaisuun on päädytty keskusteluissa, joita liikenne- ja viestintäministeriö on käynyt televisiotoimijoiden kanssa digi-tv-tilanteen selkeyttämiseksi.

Kanavamäärä vielä auki

Se, mitä kanavia analogiseen rinnakkaisjakeluun sisältyisi, on yhä auki. Joka tapauksessa kanavamäärä olisi suppea verrattuna digitarjontaan.

MTV on valmis antamaan MTV3:n ja Subtv:n jaeltavaksi, ja Nelonenkin suhtautuu hankkeeseen suopeasti. Yleisradion kanavien tilanne on mutkikkaampi, koska Ylellä on lainmukainen velvollisuus huolehtia, että sen tv-kanavat ovat tasapuolisesti kaikkien saatavilla.

Toimitusjohtaja Mikael Jungnerin mukaan Yleisradio ei ole vielä linjannut, voisivatko kaapeliyhtiöt jakaa analogisesti vain osaa Ylen kanavista.

Ylen hallituksen puheenjohtaja Hannu Olkinuora otti asiaan jo kantaa Helsingin Sanomissa. Hänen mukaansa Yle on valmis hyväksymään ohjelmien analogisen jakelun kaapeliverkossa vain, jos kaapeliyhtiöt jakavat yhtiön koko ohjelmistopaketin.

Mitä mieltä digisopasta, kysyy toimittaja Aaro Kajaste

"Keskusboksiin liittyy ongelmia"

Yleisradion viimeviikkoisen tulkinnan mukaan taloyhtiö voi muuntaa digisignaalin analogiseksi, jos se lisäksi tarjoaa täydet digitaaliset televisiopalvelut. Muunto tapahtuu keskusdigisovittimella eli keskusdigiboksilla. Keskusdigisovitin on vaihtoehto digisiirtymään lähinnä antennitalouksissa.

Liikenne- ja viestintäministeriö huomauttaa, että analoginen lähettäminen on vanhentunutta tekniikkaa, joten lähetysten muuntaminen analogisiksi on tilapäinen ratkaisu.

Ministeriön mukaan keskusdigisovittimen käyttöön liittyy ongelmia. Keskusdigisovitin välittää vain osan digi-tv-kanavista ja lähetyksestä katoavat myös tarjolla olevat lisäpalvelut kuten ohjelmaopas ja tekstitysvaihtoehdot. Keskusdigisovitin ei myöskään mahdollista maksu-tv-kanavien katselua.

Ministeriö toivoo, että digitaalisia lähetyksiä siirryttäisiin seuraamaan alkuperäisen mallin mukaisesti koteihin hankittavien digitaalisten vastaanotinten avulla. Näin saavutetaan paras tarjonta ja lisäpalvelut.

MTV moitti Ylen digitiedotusta

Yleisradion tempoileva digitiedotus sai tänään moitteita MTV:ltä. MTV:n toimitusjohtaja Pekka Karhuvaara muotoili Ylen arvosanaksi "ei kauhean hyvä", kun asiaa kysyttiin häneltä digi-tv-ryhmän tiedotustilaisuudessa. Yksi pääsiäisviikon nopeista digikäänteistä oli lehtitieto siitä, että Yle sallii aiemmasta poiketen taloyhtiöiden keskusdigiboksit.

- Olisin toivonut yhteydenottoja näistä aiheista. Tietoja etukäteen, ettei niitä tarvitse lukea lehdestä, sanoi Karhuvaara.

Ylen toimitusjohtajan Mikael Jungnerin mukaan keskusboksien sallimiseen Yle oli päätynyt "juridisen analyysin kautta", mutta tieto eteni julkisuuteen nopeammin kuin oli tarkoitettu.

- Itse päätöstä on kritisoitu vain ajankohdasta, sanoi Jungner.

Puolet kaapelitalouksista ilman digiä

Kaksi kolmesta suomalaisesta tv-taloudesta on hankkinut digitelevision tai digiboksin.

Finnpanelin mukaan digisovitin on nyt noin 1,5 miljoonassa suomalaiskodissa. Tammikuusta helmikuuhun uusia sovittimia oli tullut runsaat 100 000.

Antennitalouksista digisovitin on neljässä taloudessa viidestä. Kaapelitalouksista sovittimen on hankkinut noin puolet.

Aktiivisimmin digibokseja ovat ostaneet antennin kautta televisiota seuraavat lapsiperheet.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat