Mainos

Ministeriö haluaa rajoittaa Finnairin luottamushenkilöiden lippuetuja

Liikenne- ja viestintäministeriö haluaa rajoittaa Finnairin hallituksen ja hallintoneuvoston jäsenten lippuetuja.

Liikenneministeri Kimmo Sasi


Ministeriö suosittaa, että vapaalippuja saisi vain tietyn määrän vuodessa. Tilintarkastajien, luottamustehtävistä eronneiden sekä luottamushenkilöiden lasten lippuedut lakkaisivat kokonaan. Ministeriö esittää hallituksen jäsenille kahdeksaa yksinkertaista tai neljää edestakaista lippua kalenterivuodessa.

Hallintoneuvoston jäsenet saisivat neljä yksinkertaista tai kaksi edestakaista vapaalippua vuodessa. Etu koskisi myös jäsenten avio- tai avopuolisoita. Lippuedun tarkkaa taloudellista vaikutusta on ministeriön neuvottelevan virkamiehen Esko Pyykkösen mukaan vaikea arvioida, koska lippuja on kovin monenlaisia.

Osa nykyisistä lipuista on kokonaan vapaita, osaan saa 75%:n alennuksen, osa on puolittain ilmaisia. Pyykkösen laskelman mukaan hallintoneuvoton jäsenten lippuetu oli viime vuonna yhteensä noin 25 000 euroa (150 000 markkaa), vajaat 1400 euroa jäsentä kohti. -Kaikki eivät käyttäneet etua yhtä paljon kuin toiset, Pyykkönen sanoo.

Finnairin nykykäytännön mukaan hallituksen ja hallintoneuvoston jäsenet sekä tilintarkastajat ja kaikkien näiden puolisot sekä alle 25-vuotiaat lapset ovat lippuedun piirissä. Lisäksi nykyinen lippuetu koskee sellaisia entisiä hallituksen ja hallintoneuvoston jäseniä, jotka ovat olleet tehtävässään vähintään kymmenen vuotta. Nämä lippuedun piirissä olevat ovat saaneet rajoittamattoman määrän erilaisia vapaa- ja alennuslippuja.

Pyrkimys avoimuuteen

Ministeriö esittää rajoitettuun lippuetujärjestelmään siirtymistä jo tänä vuonna. Liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasi (kok.) on neuvotellut sekä hallituksen että hallintoneuvoston puheenjohtajien kanssa ministeriön ehdotuksesta, jonka arvioidaan menevän läpi sellaisenaan.

Finnairin lippuetuja on arvosteltu parissa viimeisessä yhtiökokouksessa. Närää on herättänyt yhtiön salamyhkäisyys asiassa. Kuukausi sitten pidetyssä yhtiökokouksessa Sasi lupasi teettää selvityksen luottamushenkilöiden lippueduista. Pyykkösen mukaan uuden lippuedun ideana on olla mahdollisimman avoin ja selkeä. Pyykkösen mukaan Finnairin luottamushenkilöillä ei lippujen ohella ole muita erityisetuja, vain kokouspalkkio sekä kuukausipalkkio.

Finnairin hallintoneuvoston jäsenmäärä tiputettiin tämän kevään kokouksessa 18:sta 14:ään. Yhtiön hallituksessa on seitsemän jäsentä.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.