Ministerin juustodiplomatia ei purrut: "Suomen pitäisi saada kymmeniä miljoonia"

Venäjän tuontikielloista kärsivät maidontuottajat ovat saaneet syksyn aikana paljon tyhjiä lupauksia ja mielikuvitusrahaa. Poliitikot ovat luvanneet moneen kertaan EU:n kassasta tukipakettia, joka on Suomen osalta jäänyt kokonaan ilmaan.

Maatalousministeri Petteri Orpo (kok.) on rahdannut Brysseliin Putin-juustoja osoittaakseen, että Suomi on eniten kärsineiden maiden joukossa.

Juustodiplomatia ei ole tehonnut. EU-komissio on kiinnostunut tappioista, jotka voidaan tilastoin osoittaa. Toisin kuin Baltian maat, Suomi ei pysty tätä osoittamaan.

Baltiassa maidon tuottajahinnat ovat pudonneet vuositasolla vähintään 26 prosenttia, Suomessa vain 11 prosenttia. Komissio ei pidä Suomen hinnanlaskua riittävän merkittävänä. Tukipaketti on luvattu vain Virolle, Latvialle ja Liettualle.

Suomen vähäistä hinnanlaskua selittää maidontuotannon osuuskuntarakenne. Valio on ottanut Venäjän iskua vastaan estääkseen tuottajahintojen putoamista. Orpo virkamiehineen on selitellyt asiaa Brysselissä moneen otteeseen. Komissio ei ole taipunut: Suomi on sen silmissä toistaiseksi tukikelvoton.

Hatusta vedettyjä lukuja

Myös tukipaketin suuruudesta on elätelty arvioita, jotka näyttävät hatusta vedetyiltä. Kokoomusmeppi Petri Sarvamaa ennakoi viime viikolla, että Suomen maidontuottajat voivat saada "useita kymmeniä miljoonia euroja". Orpo esitti keskiviikkona samansuuntaisen arvion.

Luvut ovat höttöisellä pohjalla. Baltian maiden tukipaketti on yhteensä 28 miljoonaa euroa. Liettua, jonka maitosektorin katsotaan kärsivän selvästi eniten, saa tukea 14 miljoonaa.

Parhaassakin tapauksessa Suomen maidontuottajat saisivat vain kipurahoja. Tappioita ei pysty millään korvaamaan täysimääräisenä sen enempää EU:n kuin kansallisen tuen avulla.

Maitorahojen kaivaminen Brysselistä on ollut niin monivaiheista puuhaa, että asiasta on paisunut lopulta mittaansa suurempi saaga. EU:n päätöksenteko on tunnetusti jähmeää, ja rahoituksen etsimisessä on tullut eteen monta kiemuraa.

Mediassa saagaa on seurattu niin tarkkaan, että uutisointi on osaltaan vääristänyt kuvaa. Poliitikkojen lupaukset on nostettu liian herkästi otsikoihin. Tilanne tuo mieleen sadun keisarin vaatteista. Rahat on luvattu niin moneen kertaan, että pakkohan niiden on oikeita olla.

Lue myös:

    Uusimmat