Mainos

Ministerin Bush-Hitler -vertauksesta kohu Saksassa

Saksassa kohutaan sosiaalidemokraattisen oikeusministerin vaalipuheesta, jossa ministeri lehtitiedon mukaan vertasi Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin toimia Irakin-kriisissä natsijohtaja Adolf Hitlerin taktiikkaan.

Oppositio kiirehti heti vaatimaan ministeri Herta Däubler-Gmelinin eroa. Myös Yhdysvaltain presidentin edustaja ilmaisi tänään närkästyksensä. Tiedottaja Ari Fleischer totesi, että Yhdysvalloilla ja Saksalla on kauan ollut lujat suhteet.

-Mutta tämä oikeusministerin lausunto on pöyristyttävä ja mahdoton selittää, Fleischer sanoi. Bushin hallitus ei ole aiemminkaan pitänyt Irakin-politiikkansa arvostelusta liittokansleri Gerhard Schröderin vaalikampanjassa, mutta oli tähän saakka pidättynyt julkisista kommenteista. Schwäbische Tageblatt -lehti kertoi torstaina T bingenissä alkuviikosta pidetystä vaalitilaisuudesta, missä Däubler-Gmelin oli arvioinut Bushin Irakin-politiikan tarkoitusperiä.

-Kyse ei ole öljystä. Bush haluaa vetää huomion pois kotimaan ongelmista. Se on suosittu menetelmä. Hitlerkin käytti sitä, teräväkielisenä tunnettu Däubler-Gmelin sanoi lehden mukaan. Oikeusministeriö kiirehti tyrmäämään lehtijutun "absurdina" paikallistoimittajan kynäelmänä.

Däubler-Gmelin itse tähdensi, ettei hän verrannut Bushia Hitleriin sen jälkeen, kun hän sai kuulla lehden kertovan hänen puheistaan. Lehden mukaan ministeri sivalsi vaalipuheessaan myös Yhdysvaltain oikeusjärjestelmää. Hänen mukaansa Bush "istuisi tänään vankilassa", jos nykyiset sisäpiirikauppaa koskevat lait olisivat olleet voimassa 1980-luvulla.

Kohu sattui kiusalliseen aikaan vaalien alla. Oppositio on arvostellut liittokansleri Gerhard Schröderin irtisanoutumista Yhdysvaltain mahdollisesta Irakin-sotilasoperaatiosta, ja Schröderin puoluetoverin Hitler-puheet lisännevät vettä myllyyn.

-Bushin vertaaminen Hitleriin ja hänen kutsumisensa rikolliseksi vahingoittaa suuresti Saksaa, oppositiossa olevan kristillissosiaalisen puolueen (CSU:n) parlamenttiryhmän johtaja Michael Glos sanoi.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.