Mainos

Ministerien palkkiot aiotaan kirjata lakiin

Lähtökohtaisesti kaikki ministereille maksettavat edut olisivat edelleen verollisia. Ministerien matkustusetuus halutaan kuitenkin säätää verovapaaksi.

Pääministerille ja ministereille maksettavista palkkioista ja korvauksista aiotaan säätää erillinen laki. Valtioneuvosto esittää, että pääministeri saisi jatkossa palkkiota yhtä paljon kuin eduskunnan puhemies. Ministerien palkkiot olisivat vastaavasti eduskunnan varapuhemiesten palkkioiden suuruiset.

Käytännössä ministerien palkkiot pysyisivät entisellä tasolla. Eduskunnan puhemiehen palkkio oli kesäkuussa 9590 euroa, kun pääministeri on saanut 9720 euroa kuukaudessa. Ministerin palkkio taas on nyt 8100 euroa ja eduskunnan varapuhemiesten 7990 euroa kuukaudessa.

Lakiesityksen taustalla on valtionhallinnon palkkausuudistus, jonka myötä ministerien palkkioiden pohjana tähän asti olleet A-palkkaluokat poistuvat käytöstä. Muutoksen on määrä tulla voimaan siten, että se koskisi vasta eduskuntavaalien jälkeen muodostettavan uuden hallituksen jäseniä.

Lailla halutaan myös selkeyttää ministerien muita etuja koskevat määräykset, sillä osa niistä perustuu nykyisin lähinnä vakiintuneeseen käytäntöön.

Lähtökohtaisesti kaikki ministereille maksettavat edut olisivat edelleen verollisia. Ministerin tehtävään liittyvä matkustusetuus halutaan kuitenkin säätää verovapaaksi. Tätä perustellaan tehtävän erityisvaatimuksilla, joiden vuoksi esimerkiksi virka-auton käyttö kotimatkoihin saattaa olla välttämätöntä. Myös kansanedustajien matkustusetuus on nykyisin veroton.

Hallitus vapauttaisi tuloverosta myös pääministerin asuntoedun Kesärannan virka-asunnossa sekä siihen liittyvät palvelut. Aiemmin Kesärannassa asuneet pääministerit ovat maksaneet asuinkäytössä olleista tiloista vuokraa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.