Ministeri Virkkunen: Nyt on Alexin päivä

Liikenne- ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) ei paljastanut MTV:n Matkalla Brysseliin -nettivaalitentissä, haluaako hän hoitaa isänmaan asioita Suomessa kokoomuksen puheenjohtajana vai Euroopan parlamentissa.

Virkkunen on luvannut kertoa omat suunnitelmansa vielä huhtikuun aikana. Kokoomuspoliitikon mielestä tärkeää olisi kuitenkin lähteä lainsäädännön alkulähteille parlamenttiin.

Virkkunen lähtisi mieluusti EU:hun vaikuttamaan erityisesti yrityksiin ja työntekoon vaikuttavaan lainsäädäntöön. Poliitikkona hän uskoo, että myös parlamentissa vaikuttaminen on mahdollista, vaikka puitteet ovat kotimaata laajemmat.

Yrittäjien mukaan jo 70 prosenttia yritysten lainsäädännöstä on EU:n käsialaa.

– Koska tänä päivänä jo suurin osa lainsäädännöstä tulee EU:sta ja siellä on syytä olla jo alkulähteillä vaikuttamassa lainsäädäntöön. Se on myöhäistä sitten täällä ämpyillä, Virkkunen sanoo.

Ukrainan tilanne vaikuttaa Suomen talouteen jo nyt

Virkkunen suhtautuu Ukrainan yhä kiristyvään tilanteeseen maltillisesti. Natoa kannattava ministeri pitää selvänä sitä, että EU pysyy linjassa. Hänen mielestään Ukraina on tiivistänyt EU-maita keskenään.

– Varmasti jälkikäteen on helppo arvostella ja analysoida, mutta näen, että tämä tilanne mihin nyt on ajauduttu eteni aika yllättävästi", Virkkunen toteaa.

Suurin osa EU-maista kuuluu Natoon, ja Virkkusen mielestä Naton rinnalle on turha rakentaa toista sotilasliittoa. Natoon liittyminen olisi hänen mielestään luontevaa jossain vaiheessa.

– Suomessa ei vielä ole ollut riittävää kansallista yksimielisyyttä siinä, että olisi haettu Naton jäsenyyttä. Itse olisin siihen ollut kyllä valmis. Mutta tänä keväänä on ihmisten mieliin kyllä eri tavalla nyt noussut se, että  ei ole samantekevää, minkä maailman maiden joukkoon Suomi kuuluu."

Venäjän ja Suomen ajautumista eri leireihin Virkkunen ei näe ongelmana. Hänen mukaansa kyse on nimenomaan Ukrainan tilanteesta, ei Suomen ja Venäjän suhteista.

Talouspakotteet eivät miellytä ministeriä, sillä ne purevat jo nyt myös Suomeen. Mutta siitä huolimatta hän näkee ne tarpeellisina.

– Eivät talouspakotteet mikään hyvä keino ole, mutta on käytettävä niitä keinoja mitä on. Että voidaan näyttää, ettemme hyväksy tällaista toimintaa, Virkkunen pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat