Mainos

Ministeri Veikko Helle kuollut

Sosiaalidemokraattisen työväenliikkeen veteraani, moninkertainen valtioneuvoston jäsen ja entinen eduskunnan puhemies Veikko Helle on kuollut.

Helle kuoli tänään Lohjalla 93-vuotiaana.

Kansanedustajana Veikko Helle toimi yhtäjaksoisesti yli 30 vuotta. Politiikan vaikutteet olivat lähtöisin lapsuudenkodista: hänen isänsä Edvard Helle valittiin sosialidemokraattien edustajana valtiopäiville ensimmäistä kertaa vuonna 1906.

Isänsä ammatista eli puusepän työstä vuonna 1951 valtakunnan politiikkaan lähtenyt Helle oli myös pitkäaikainen kunnallispoliitikko. Hän ehti olla kotikuntansa Vihdin valtuuston jäsen ja työväenyhdistyksen puheenjohtaja puolen vuosisadan ajan.

Kun ministeri Veikko Helle vietti 90-vuotispäiviään hänelle perinpohjin tutuksi tulleessa Nummelan työväentalossa vuonna 2001, istui eturivissä kolme sosialidemokraattisen taustan omaavaa presidenttiä. Tämä kuvaa hyvin sitä arvostusta, jota Helle nautti oman liikkeensä perinteitä edustavana isoisähahmona.

Sovinnollinen asevelisosialisti

Helle lukeutui asevelisosialisteihin ja toimi SDP:n hajaannuksen aikana puolueen ns. leskisläisessä siivessä. Kamppailu työväenliikkeen järjestöistä oli siihen aikaan usein armotonta. Helle tunnettiin kuitenkin rakentavana ja sovittelevana poliitikkona.

Hän oli puolueen pitkäaikainen varapuheenjohtaja ja tavoitteli puheenjohtajuuttakin vuoden 1963 puoluekokouksessa Rafael Paasion vastaehdokkaana. SDP:n puoluetoimikunnassa Helle istui vuodet 1957 oli pitkään myös Uudenmaan sosiaalidemokraattisen piirin puheenjohtaja.

Muistelmateoksessaan Puuseppä Suomen eduskunnasta Helle korosti aatepohjaa, joka lähtee oikeudenmukaisuuden ja oikeamielisyyden tavoittelusta.

Kansakoulun ja työväen akatemian käynyt Helle oli kansanedustaja vuosina 1951 eduskunnan puhemiehenä että varapuhemiehenä. Helle vaikutti lisäksi valtioneuvoston jäsenenä, useimmiten työvoimaministerinä ja oli kuuteen otteeseen presidentin valitsijamies. Hänelle myönnettiin ministerin arvonimi vuonna 1986.

"Esimerkillinen poliitikko"

SDP:n puheenjohtaja, puhemies Paavo Lipponen nosti entisen puhemiehen Veikko Helteen esikuvaksi ja sanoi toivovansa, että hänen kaltaisiaan ihmisiä nähtäisiin taas politiikassa.

Lipposen mielestä Helle oli monella tavoin esimerkillinen poliitikko.

-Sosialidemokraatti ja tyylikäs herrasmies. Siinä on meille mittaa, Lipponen sanoi SDP:n EU-seminaarin yhteydessä Helsingissä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.