Ministeri Vapaavuori: Valtio ei lähde mukaan Fennovoimaan

6:57

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) tyrmää ajatukset valtion sijoitusyhtiön Solidiumin lähdöstä mukaan Fennovoimaan. Vapaavuori esittää Fennovoiman ydinvoimalan täydennyshakemuksen ehdoksi 60 prosentin kotimaista omistajaosuutta.

Aamun Huomenta Suomessa vieraillut ministeri Vapaavuori oli valtion osuudesta Fennovoiman omistajuuteen ehdoton, vaikkei 60 prosentin suomalainen omistajaosuus toteutuisi.

- Ei, valtio ei voi lähteä omistajaksi Fennovoimaan. Suomalaisen teollisuuden on nyt vastattava huutoonsa. Useaan kertaan on todettu, että ydinvoimaloita rakennetaan suomalaisen teollisuuden vaatimuksesta ja pyynnöstä, Vapaavuori totesi.

Solidiumin omistusta Fennovoimassa esitti viimeksi kansanedustaja, talousvaliokunnan puheenjohtaja Mauri Pekkarinen (kesk), joka vieraili Huomenta Suomessa juuri ennen Vapaavuorta.

Venäläinen omistus ei ole mörkö Vapaavuorelle

Yhteistyössä venäläisen Rosatomin kanssa Vapaavuori ei sen sijaan nähnyt mitään epäilyttävää eikä väärää, ei huolimatta Ukrainan tilanteesta. Vapaavuori kiersi kysymyksen Rosatomin läheisistä väleistä Kremliin näppärästi.

- Jos se [Rosatomin osuus Fennovoimassa] nähtäisiin niin isoksi riskiksi, sitten varmaan EU:n puolella pakotteet olisi kohdistettu tämän tyyliseen toimintaan,mitä ei ole tehty. Jos Fennovoiman ydinvoimala toteutuu, Suomen kuudesta ydinvoimalasta yksi on osittain venäläisomistuksessa, en osaa nähdä sitä valtavana ongelmana, Vapaavuori totesi.

Sen Vapaavuori myönsi, että ajankohta Fennovoiman täydennyshakemuksesta päättämiseen ei ole kansainvälistä tilannetta ja politiikkaa ajatellen otollisin.

- Hallitus ei voi valita, koska näitä päätöksiä tehdään. Pitää myös muistaa, että Fennovoiman hanke tehdään 60-70 vuodeksi eteenpäin ja niin kauan kuin ydinvoimatoimintaa on Suomessa harjoitettu, sitä on tehty venäläisten kanssa eikä ongelmia ole ollut, vaikka naapurissa on ideologinen talousjärjestelmäkin on kaatunut matkan varrella.

"Ei tehdä päätöksiä varastoon"

Elinkeinoministeri Vapaavuori kommentoi kipakasti myös Teollisuuden Voiman eli TVO:n eilisiä kommentteja. Vapaavuori aikoo esittää ylihuomenna torstaina hallitukselle, että TVO ei saa viiden vuoden lisäaikaa voimassa olevalle periaatepäätökselleen Olkiluoto 4:n rakentamiselle. TVO:n eilisessä tiedotteessa korostettiin hankkeella olevan laaja elinkeinoelämän tuki.

- TVO:lta tiedusteltiin asiaa lukuisia kertoja eikä sieltä pystytty antamaan takeita, että lisäaika riittäisi. Eivät antaneet vastausta, että sitoutuisivat tähän investointiin, Vapaavuori sanoi.

Vapaavuori EK:lle: Höpöhöpö

Elinkeinoelämän keskusliito EK syytti eilen, että hallitus vaarantaa talouden kasvun ja Suomen sähköntuotannon 2020-luvulla, jos Olkiluoto 4:n hanke kaatuu ylihuomenna hallituksessa.

- Höpöhöpö. Elinkeinoelämä voisi katsoa peiliin. Surkea Olkiluoto 3 vaarantaa sähköntuotannon enemmän kuin mikään hallituksen päätös, Vapaavuori totesi MTV Uutisille vielä studiohaastattelun ulkopuolella.

Valtiovarainministeri ja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne esitti eilen, että TVO:n jatkoaika pitäisi tuoda eduskunnan päätettäväksi.

-  Olen lämmin ydinvoiman kannattaja, mutta toimin ministerinä virkavastuulla enkä voi kannattaa Rinteen ehdotusta. Asiaa pitää katsoa nyt laajemmin: emme löytäneet juridisia perusteita antaa TVO:lle jatkoaikaa.

Vapaavuoren päätös olla antamatta TVO:n Olkiluoto 4:lle lisäaikaa saa tukea oppositiopuolue keskustalta.

- Päätös on hyvä. TVO ei pysynyt siinä aikaikkunassa, joka sille annettiin. On hyvä, että seuraavalla vaalikaudella katsotaan, tarvitaanko yleensä lisää ydinvoimaa ja kuka sitä rakentaa. Tällä vaalikaudella ei voi tehdä varastoon päätöstä, keskustan kansanedustaja, talousvaliokunnan puheenjohtaja Mauri Pekkarinen totesi Huomenta Suomessa ennen Vapaavuorta.


6:47


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja