Mainos

Ministeri rohkaisee investoimaan Afganistaniin

Suomessa vieraileva Afganistanin ministeri Ahmad Yusuf Nuristani haluaa rohkaista investoijia ja sanoo, että turvallisuusriskejä liioitellaan.

Suomessa vieraileva afgaaniministeri kiistää väitteet turvallisuustilanteen heikkenemisestä Afganistanissa.
Al Qaida-sissien tukemien Talebanien hirmuhallinnon kaatamisesta tulee huomenna kuluneeksi kaksi vuotta. USA on varoittanut sissien järjestäytyvän uudelleen Afganistanin ja Pakistanin maaperällä.

Yli kahteenkymmeneen vuoteen ensimmäinen Suomessa vieraileva Afganistanin ministeri Ahmad Yusuf Nuristani haluaa rohkaista investoijia ja sanoo, että turvallisuusriskejä liioitellaan.

Nuristanin mukaan Afanistanissa ammutaan vahingossa vääriä kohteita. Ihmiset eivät pidä siitä, vaan se herättää vihaa.

Lännen tukema hallinto ei ole pystynyt täyttämään valtatyhjiötä, joka kaksi vuotta sitten syntyi, kun talebanien hirmuhallinto kaatui. Paenneet soturit ja al Qaida sissit ovat saaneet yhä vahvemman otteen kaakkoisosien lisäksi ministerin kotiseudusta koillisessa. Nuristani kiistää, että kansa haluaisi takaisin valtaan sortoislamistit ja al Qaidan.

Ministeri Nuristan sanoo, että Afganistan on muslimimaa, jossa kansa saattaa kannattaa al Qaidan periaatteita, mutta ei toimintaa, kuten pommituksia, taisteluja ja miinoitusta.

Talebanien aikanaan syrjäyttämän pääministeri Hekmatyarin kerrotaan nyt liittoutuneen sissien kanssa; se häiritsee mutta ei uhkaa nykyhallitusta. Nuristanin mukaan niistä ei ole todellista uhkaa.

Perustuslakia valmistelevan ja ensi vuoden vaaleja odottavan Afganistanin on Nuristanin mukaan pakko onnistua.

-Ei meillä ole varaa joutua taas pakolaisiksi, syöksyä anarkiaan. Eivät afganistanilaiset sitä halua. Haluamme rauhaa, Nuristan sanoo.

Kahden vuoden aikana Suomi on kunnostautunut Afganistanin jälleenrakentamisessa: se sai viime vuonna enemmän suoraa lahja-apua kuin mikään muu maa, yli 13 miljoonaa euroa. Jatkossa on luvassa 10 miljoonaa euroa vuodessa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 11.11.2003).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.