Mainos

Ministeri Räty Vaalikuutiolla: Suomalaiset eivät halua jättää velkaa lapsilleen

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn (kok) mukaan vaalikentillä julkinen talous, säästöt ja rakenneuudistukset kiinnostavat ja puhuttavat tavallisiakin ihmisiä.

Räty vieraili MTV Uutisten Vaalikuutiolla Helsingin keskustassa yhdessä puoluetovereidensa Hjallis Harkimon ja Juhana Vartiaisen kanssa.

– Ihmiset eivät halua jättää valtavaa velkaa lapsilleen. Ihmiset todella arvioivat, millä puolueella on uskottavin ohjelma hoitaa talous kuntoon, Räty totesi.

Räty mainosti, että siksi kokoomuksella on "Työn kautta" -vaalilause.

– Työikäisten pitäisi olla töissä, jotta meillä on varaa kustantaa palvelut kaikille ja tulonsiirrot niille, jotka niitä todella tarvitsevat. Nyt ihmiset ihmettelevät, eikö meillä todellakaan ole varaa hoitaa vanhuksia? Siitähän tässä on kyse, että työikäisten on tehtävä töitä, edes vähän, Räty sanoi.

Vartiainen: Rakenteet uusiksi

Vartiainen korosti rakenteellisia uudistuksia, jotta työttömyys saadaan pysyvästi pienemmäksi, kestävälle tasolle, eli alle 6-7 prosentin. Vartiainen muistutti, että työllisyysaste ei riitä maksamaan hyvinvointipalveluja ja tulonsiirtojärjestelmää.

– Yhteisöveron alennukset työllisyyteen ei voi vielä sanoa yhtään mitään, se vaikuttaa monen vuoden aikana. Työmarkkinareformeja ei ole saatu aikaan Suomessa viime vuosina, Vartiainen muistutti ja korosti haastattelun aikana moneen kertaan olevansa ylpeä kokoomuksesta.

Vartiainen loikkasi SDP:stä kokoomukseen vasta hiljattain.

Harkimo haluaa helpottaa yrittämistä hankkimalla esimerkiksi uusia rahoitusmuotoja.

– Investoinnit on saatava liikkeelle, Harkimo sanoi.

Kokoomuslaiset alentaisivat ansiotuloverotusta, jotta työnteko olisi taloudellisesti houkuttelevampaa. 

Kuin taannoisista kohuista oppineena Räty korosti pariinkin kertaan, että palkalla on tultava toimeen.

Harkimo: Ikärasismin taustalla raha  

Työuria pitäisi pidentää, mutta monet yli 50-vuotiaat eivät enää saa töitä. Juhana Vartiainen ei halua puhua ikärasismista, koska hän ei usko, että yritysjohtajat ovat yksissä tuumin päättäneet syrjiä yli 50-vuotiaita.

– Voisi miettiä, olisiko sille liiketaloudellisia syitä? Olisiko se työkyvyttömyysriski, joka saattaa aiheuttaa työnantajalle kustannuksia? Ja meidän aika jäykkä palkkajärjestelmämme, joka ei mahdollista yksilöllistä palkkasopimusta. Se ajatus, että yrittäjillä on asennevamma, on yrittäjiä kohtaan loukkaava. Talousnäkökulmasta pitäisi katsoa, mitä reformeja voidaan tehdä, Vartiainen sanoi.

Yhdeksi uudistukseksi Vartiainen sanoo työkyvyttömyyden kustannusten jakaminen uudelleen.

Hjallis Harkimon mukaan yrittäjä pääsee halvemmalla, kun irtisanotaan iäkkäämpiä.

– Jos tarvitaan kokemusta, sellainen henkilö palkataan, Harkimo sanoi.

Harkimon naisjohtajat naurattivat

Räty puuttui nuorten naisten palkkaamiseen.

– Tämä on rakenteellinen ongelma, joka ratkeaa vanhemmuuden tasaisemmalla jakamisella. Jos olet naisvaltaisen alan yrittäjä ja palkkaat naisia, alaisten äitiyslomat tulevat sinulle kalliiksi, Räty muistutti.

Harkimo kehui palkkaamiansa naisjohtajia tunnollisiksi ja miehiä paremmiksi. Kun Harkimo toistamiseen korosti palkkaavansa naisia, Vartiainen totesi lakonisesti, että "sä oot Hjallis mikä sä oot" ja jatkoi muiden nauressa puhettaan rakenteiden uudistamisesta.

Sekä Räty että Vartiainen ovat kokoomuksen ehdokkaina Helsingin vaalipiirissä, Harkimo Uudellamaalla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja