Mainos

Ministeri Pekkarinen kieltäytyi puhumasta ruotsia tiedotustilaisuudessa

Työ- ja elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen saapui tänään Keski-Pohjanmaalle melkein epätoivottuna henkilönä. Pekkarinen joutui taipumaan ruotsinkielisen vähemmistön kielioikeuksien edessä ja sijoittamaan alueen valtionhallinnossa etelään, vaikka maakunta halusi liittyä pohjoiseen.

Ministeri kertoi, että kielivähemmistön oikeuksien turvaamiseksi tehty päätös oli hänelle vastenmielinen.

- Ruotsinkielisyys painoi siihen suuntaan, että hallinnollinen ratkaisu tehdään etelään eikä pohjoiseen, Pekkarinen totesi.

- Päätös oli teille kuitenkin vastenmielinen?

- Toimittaja on ihan oikeassa siinä.

Pekkarinen oli siinä määrin näreissään, että ei suostunut puhumaan tiedotustilaisuudessa lainkaan ruotsia, mikä on alueella ennen kuulumatonta. Keskipohjalaiskunnat puolestaan vetosivat ministeriin, jotta hän antaisi takuut alueen säilymisestä EU:n pohjoisen tukialueen piirissä.

- Takuita en voi antaa, mutta voin antaa takuun siitä, että pyrkimykseni on, että näin todella meneteltäisiin ja tehtäisiin, Pekkarinen linjasi.

Tuki uhkaa pienetä rutkasti

Mikäli alue siirtyy läntiseen NUTS -tukialueeseen, suorat maataloustuet eivät muutu, mutta noin sadan miljoonan euron potti EU:n erilaisia aluekehitysrahoja häviää taivaan tuuliin.

Tämä huolettaa rahakirstun vartijoita, vaikka nykyiset ministerit ovatkin luvanneet, että Keski-Pohjanmaa pysyy pohjoisessa tukivyöhykkeessä.

- Heidän valtakirja kestää huhtikuuhun 2011 saakka, muistuttaa Keski-Pohjanmaan liiton maakuntajohtaja Altti Seikkula.

- Sen jälkeen kaikki on auki?

- Niin, siihen pitää varautua, Seikkula varoittaa.

Ministeri Pekkarisen mukaan ratkaisua eivät kuitenkaan tee suomalaiset poliitikot tai virkamiehet, vaan lopputulos on EU:n käsissä.

- Sen takia tässä jää semmoinen vahva vartiointitehtävä, Pekkarinen sanoo.

Tukialueratkaisut tehdään vasta vuoden-kahden kuluttua. Varmaa kuitenkin on, että vuosikausia jäytänyt suuntautumiskiista kielikysymyksineen jättää pahan särön myös hallitustyöskentelyyn.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.