Mainos

Ministeri myöntää: Asunnot ovat liian kalliita – parannuksia tulossa

Kulttuuri-ja asuntoministeri Pia Viitasen (sd.) mukaan asuminen on liian kallista Suomessa.

- Asumiskustannusten jälkeen pitää jäädä muutakin kuin reikä kukkaroon. Meidän pitäisi tehdä paljon, jotta saisimme toimivammat asuntomarkkinat erityisesti pääkaupunkiseudulla, sanoo Viitanen.

Viitasen mukaan kaavoitusta ja rakennusmääräyksiä ollaan uudistamassa.

- Rakennusmääräyskokoelma on menossa uudistukseen. Pidämme normitalkoot. Uusimme joustamatonta tai päällekkäistä säätelyä. Tästä huolimatta laadusta ei tingitä, luettelee Viitanen.

YIT:n kaupunkikehitysjohtaja Juha Kostiaisella on esittää kolme korjaavaa toimenpidettä:

1)  Siirrytään kaksiportaiseen kaavoitusjärjestelmään, jossa työssäkäyntialueittain valmistellaan yleiskaavat ja kuntatasolla nykyistä väljemmät asemakaavat.

2)  Käynnistetään todelliset normitalkoot ja siirrytään yksittäisen kiinteistön energiatehokkuuden kiristämisestä kestävien kaupunkiympäristöjen kehittämiseen, jossa asumista, palveluiden ja työpaikkojen sijoittamista, energiantuotantoa ja joukkoliikennettä tarkastellaan kokonaisuutena pyrkien arjen sujuvuuteen ja vähäpäästöisyyteen.

3)  Luodaan asuntoihin 3-4 neljä teknistä ja tunnistettavaa laatuluokkaa, jotka eroavat toisistaan esimerkiksi energiatehokkuuden, äänieristyksen, pysäköinnin ja muiden teknisten ominaisuuksien suhteen. Luokat tunnistetaan ostaessa ja myydessä, jolloin huonommat asunnot eivät hyödy kohtuuttomasti hintojen noususta. 

Ministeriössä suunnitellaan kaavoituksen yksinkertaistamista.

- Olemme parantamassa tukijärjestelmiä. Nyt tarvitaan kunnilta maata ja tontteja. Olemme käynnistäneet pääkaupunkiseudun kaupunkien ja valtion yhteistyömenetttelyn, jotta saataisiin tontteja, lisää Viitanen.

Viitanen ei muista, koska näin monta toimea olisi tehty asuntojen hintojen kohtuullistamiseksi.

- Olen valmis tarkastelemaan kaikkea mahdollista, jotta asuntojen hintoja voidaan saada kohtuullisemmaksi. Uutta lainsäädäntöä aletaan sorvata jo syksyllä, mikä tullaan huomioimaan budjettia tehtäessa. Uskon, että nämä toimet saavat aikaan uutta asuntotuotantoa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.