Mainos

Ministeri mielissään Fortum-päätöksistä

Ministeri Jyri Häkämies sanoo, että Fortumin ympärillä käyty keskustelu ei ole ollut eduksi yhtiölle, eikä valtio-omistajalle. Nyt tehdyt päätökset olivat kuitenkin ministerin mielestä välttämättömiä ja oikeita. Fortumin lunastaminen pois pörssistä ei Häkämiehen mielestä ole realistista.

Fortumin johdon nopea vaihdos oli ministeri Häkämiehelle ja maan hallitukselle mieluinen päätös, vaikka julkisuuteen asiaa kommentoidaan kieli keskellä suuta.

-Tämä käyty keskustelu ei ollut eduksi yhtiölle eikä varmaan valtio-omistajallekaan, mutta tehdyt päätökset ovat minun mielestäni välttämättömiä ja oikeita, niistä on otettu opiksi, eräällä tavalla on käännetty sivua.

Omistajuudesta vastaava ministeri ei näe valtion roolia pörssiyhtiön omistajana täysin ongelmattomana.

Häkämies kutsuu asiaa oppimisprosessiksi, jossa ero omistamisen ja päätöksenteon välillä tulee säilyttää kirkkaana.

- Silloin kun valtio on omistajana, niin siihen liittyy sellainen erityispiirre, että vaikkapa tämän palkitsemisen osalta tulee kohtuutta noudattaa ja sitten toisekseen politiikan puolella tulee muistaa että ei voida mennä operatiiviseen päätöksentekoon.

Fortumin lunastaminen pörssistä maksaisi tämänhetkisellä kurssilla maksaisi valtiolle yli kuusi miljardia euroa.

- Jos mietitään, että valtion tämänhetkistä taloustilannetta, niin lunastamiseen ei todellakaan ole rahaa. Enkä ole sellaisia puheenvuoroja hallituksen sisältä kuullut.

Häkämies ei allekirjoita Mikael Liliuksen kritiikkiä, jossa hän valitti, ettei aina tiedä, tukeeko omistaja yhtiön johtoa vai ei.

- Itse pidän tiiviisti yhteyttä hallituksen puheenjohtajiin, joskus toimitusjohtajiin ja mielestäni ne kannat, jotka omistajalta on haettu, ne on aina saatu.

Häkämies sanoo, että Fortumin hallintoneuvoston tulevaisuus on eduskunnan itsensä käsissä. Puheenjohtaja on valittanut turhautuneisuuttaan yhtiön hallintoneuvoston vähäisen vaikutusvallan vuoksi.

Katso JR Leskisen juttu ja Markus Pirttijoen analyysi (Kymmenen uutiset 7.4.2009)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.