Mainos

Ministeri Lehtomäen sijaisesta päätös ehkä ensi viikolla

Todennäköisimpänä ehdokkaana ulkomaankauppaministeri Paula Lehtomän sijaiseksi pidetään keskustan kansanedustaja Mari Kiviniemeä. Lehtomäki jää äitiyslomalle eduskunnan syyskauden alussa.

Ulkomaankauppaministeri Paula Lehtomäen äitiyslomansijainen tiedetään mahdollisesti jo ensi viikolla. Pääministeri Matti Vanhanen kertoi keskustan työvaliokunnassa, että hänellä on valmius ilmoittaa oma ehdokkaansa heti sen jälkeen, kun hän on keskustellut tulevan äitiysloman aikatauluista Lehtomäen kanssa.

Lapsentulouutisella tiistaina yllättänyt Lehtomäki palaa yhdeksän päivän Yhdysvaltain-matkaltaan ensi viikon torstaina. Vanhasen on tarkoitus keskustella Lehtomäen kanssa heti sen jälkeen. Näin ollen keskustan puoluehallitus voisi saada tiedon pääministerin ehdokkaasta kokouksessaan ensi viikon perjantaina.

Todennäköisimpänä ehdokkaana Lehtomäen sijaistajaksi pidetään kansanedustaja Mari Kiviniemeä. Hänestä oli lähellä tulla ministeri jo pari vuotta sitten, kun Anneli Jäätteenmäki kokosi omaa hallitustaan. Kansanedustajan tehtävän ohella Kiviniemi toimii pääministerin avustajana talouspoliittisissa asioissa. Hän on myös keskustan varapuheenjohtaja.

Muodollinen päätös keskustan ehdokasnimestä tehdään puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa. Yksi varapuheenjohtajista, kansanedustaja Antti Rantakangas arveli tänään työvaliokunnan kokouksessa, että ehdokkaasta päätettäisiin 26. toukokuuta, jolloin puoluehallituksella on muutenkin kokouspäivä.

Lehtomäen esikunta on selvittänyt ministerin pyynnöstä oikeuskansleri Paavo Nikulalta ministerin äitiyslomaan liittyviä järjestelyjä. Lain mukaan ministerin ei tarvitse erota ja hänen tehtävänsä voidaan jakaa muiden ministereiden kesken vain, jos poissaolo ministerin tehtävän hoitamisesta on tilapäistä. Tilapäisenä pidetään enintään kahden kuukauden poissaoloa.

Lehtomäki on jäämässä äitiyslomalle eduskunnan syyskauden alussa. Äitiyslomasta on ministerin lehdistöavustajan Anna Tonttilan mukaan tulossa kahta kuukautta pidempi, mutta loman jälkeen Lehtomäki aikoo palata hoitamaan tehtäväänsä.

"Lukekaa Karpelaa sanatarkasti"

Pääministeri Vanhanen otti työvaliokunnan kokouksessa myös oma-aloitteisesti esille näyttävää julkisuutta saaneet epäilyt hänen ja kulttuuriministeri Tanja Karpelan suhteesta. Tämän viikon Seura-lehti kertoi kaksikon yöllisestä tapaamisesta Karpelan hotellihuoneessa huhtikuussa 1999 Tampereella, missä keskustan puoluevaltuuskunta piti kokoustaan. Tänään asian käsittely jatkui molempien iltapäivälehtien pääjutuissa.

Tämänpäiväisen työvaliokunnan kokouksen jälkeen Vanhanen kertoi sanoneesa kokouksessa, että Karpelan asiasta antamat vastakset tulisi lukea sanatarkasti. Karpela kiisti lehtien haastatteluissa, että hänellä olisi ollut suhde Vanhasen kanssa, vaikka maailmaa onkin saatettu parantaa yhdessä aamuyöllä.

-Tiedän sadan prosentin varmuudella, miten asiat ovat. Olemme Matti Vanhasen kanssa työkavereita ja siinä kaikki, Karpela painotti Ilta-Sanomissa.

Eräs työvaliokunnan kokoukseen osallistunut kertoi, että Vanhanen oli harmissaan uusimmasta kohujulkisuudesta, mutta tuntui ottavan asian hyvin levollisesti. Karpelalla mitta on omien sanojensa mukaan sen sijaan alkanut täyttyä.

-Olen lopullisen väsynyt. En kerta kaikkiaan jaksa enää tällaista. Olen aivan loppu, hän tuskaili Iltalehdessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.