Mainos

Ministeri Kanista tulossa Japanin uusi pääministeri

Japanin pääministerille Yukio Hatoyamalle on käynyt samoin kuin kolmelle edeltäjälleen: hän erosi virastaan ennen kuin vuosi pääministerinä tuli täyteen. Hatoyaman kohtaloksi koitui Yhdysvaltain lentotukikohdan häätämisestä annettu lupaus, jota hän ei pystynyt pitämään.

Hatoyama vei mukanaan myös demokraattipuolueen kakkosmiehen Ichiro Ozawan, jota on yleensä pidetty DPJ:n harmaana eminenssinä ja vallankäyttäjänä.

DPJ yrittää kaksikon syrjäyttämisellä pelastaa edes rippeet kansansuosiostaan ensi kuussa pidettäviin ylähuoneen vaaleihin. Hallitus ei periaatteessa tarvitse enemmistöä ylähuoneeseen voidakseen jatkaa, mutta käytännössä työ ilman enemmistöä olisi vaikeaa.

Hatoyama on ollut viimeisissä mielipidemittauksissa epäsuosittu. Pääministerin takana on ollut alle 20 prosenttia äänestäjistä.

Uudeksi pääministeriksi nousee todennäköisesti valtiovarainministeri Naoto Kan, 63.

- Pääministeri Hatoyama ei ehtinyt täyttää niitä odotuksia, joita ihmisillä oli, kun he äänestivät meitä viime syksynä. Valitettavasti aikaa ei ollut riittävästi. Minä haluaisin kuitenkin vielä yrittää, Kan sanoi.

Sijoittajille mieleinen johtaja

Kanin nousu hallituksen johtoon on hyvä uutinen sijoittajille, jotka ovat olleet huolissaan Japanin valtionvelasta.

Kiivasluonteinen Kan on jo aikaisemmin painostanut Japanin keskuspankkia tiukempiin toimiin taistossa deflaatiota vastaan. Hänen tiedetään myös kannattavan arvonlisäveron korottamista.

Kanin pääministeriys ryyditettynä Hatoyaman ja Ozawan eroilla saattaa estää DPJ:n vaalitappion - tai sitten ei. Osa äänestäjistä saattaa jäädä kotiin tai äänestää oppositiopuolue LDP:n riveistä erkaantuneita uusia pienpuolueita.

- En kannata sen paremmin LDP:tä kuin DPJ:tä. Saattaa käydä niin, että minulle ei ole sopivaa puoluetta, jota äänestää, tuumi konsultti Yoshimasa Muroi uutistoimisto Reutersille.

Hatoyama nousi valtaan viime elokuussa, kun DPJ sai suurvoiton vaaleissa ja lopetti liberaalidemokraattien (LDP) yli 50 vuoden lähes keskeytymättömän valtakauden.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.