Mainos

Ministeri: Islanti harkitsee EU-jäsenyyttä

Islannin on syytä harkita uudelleen EU-jäsenyyteen ja euroon pyrkimistä, kunhan neuvottelut maailman valuuttajärjestelmä IMF:n kanssa on saatu hoidettua, sanoo kauppaministeri Björgvin Sigurdsson.

Sigurdssonin oma työväenpuolue on ajanut EU-jäsenyyttä jo pitkään. Hän arveli, että kriisi jouduttaa päähallituspuolue konservatiivien uudelleenharkintaa ja huomautti, että Islannin kansalaismielipide on jo kääntynyt EU-jäsenyyden kannalle.

- Me olemme huomauttaneet, että pieni valuuttamme on haavoittuvainen ja pankkisektorimme suuri - nyt tilanteen vakavuus on tullut selväksi, ministeri sanoi.

Tuoreessa islantilaisessa mielipidemittauksessa jäsenyyden hakemista kannatti 70 prosenttia vastanneista. Sigurdsson arveli, että EU-keskustelu Islannissa alkaa todenteolla lähiviikkojen ja -kuukausien aikana.

Norjan ulkoministeri Jonas Gahr Störe totesi, että jos Islanti päättää hakea EU-jäsenyyttä, otetaan se tietysti huomioon myös Norjassa.

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) toivotti sekä Islannin että Norjan EU-lähentymisen lämpimästi tervetulleeksi, koska se olisi kaikkien Pohjoismaiden etujen mukaista.

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt kehui vuorostaan lämpimästi yhteisvaluutta euroa. Ellei yhteistä valuuttaa olisi, olisi EU:lla niskassaan nyt talouskriisin lisäksi myös ankara valuuttakriisi, Bildt sanoi.

- Euro on vakauttanut Euroopan taloutta myös niissä maissa, jotka enemmän tai vähemmän pitävistä syistä ovat toistaiseksi jättäytyneet yhteisvaluutan ulkopuolelle, Bildt sanoi.

Ministerit osallistuivat ulkoministerikokoukseen Helsingissä Pohjoismaiden neuvoston istunnon yhteydessä.

Ministerit antoivat tukensa Suomen pyrkimyksille päästä YK:n turvallisuusneuvoston puheenjohtajaksi vuosina 2013-14. Islanti pyrki tänä syksynä neuvostoon vuodenvaihteessa alkavalle kaudelle, mutta ei tullut valituksi. Bildt arveli, että kampanja Islannin puolesta on silti vahvistanut pohjoismaista profiilia YK:ssa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.