Mainos

Ministeri Hassi: Vihreiden jätettävä hallitus

Ympäristöministeri Satu Hassi toivoo vihreiden jättävän hallituksen. Vihreät päättävat asiasta sunnuntaina.

Ympäristöministeri Satu Hassi toivoo vihreiden jättävän hallituksen. Vihreät päättävät asiasta lopullisesti sunnuntaina puoluekokouksessa.

Hassi totesi eduskunnassa pian ydinvoimaäänestyksne jälkeen, ettei hän ole suunnitellut henkilökohtaista ratkaisua, vaan jättää puolueen kohtalon puoluekokouksen käsiin.

Vihreät tuskailevat periaatteen ja käytännön keskenVihreälle liitolle eduskunnan ydinvoimapäätös on suuri takaisku ja pettymys. Puolue aloittaa huomenna Jyväskylässä kaksipäiväisen puoluekokouksensa, eikä tärkeimmästä keskustelunaiheesta ja sen sävystä ole epäilystä. Vastakkainen päätös olisi merkinnyt suurta ilojuhlaa.

Vihreä kenttäväki on vahvasti sitä mieltä, että vihreiden on lähdettävä hallituksesta. Aivan kaikki eivät kuitenkaan ole tätä mieltä. Puoluekokous ei sinänsä päätä vihreiden hallitustaipaleesta. Lopullisen päätöksen asiassa tekee puoluekokouksen jälkeen sunnuntaina iltapäivällä kokoontuva vihreän valtuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokous. Tämä tapaaminen pidetään suljetuin ovin.

Puoluekokouksessa ei tehdä tänä vuonna henkilövalintoja. Kokousohjelman tärkein on puolueen uuden periaateohjelman hyväksyminen. Ilmeistä kuitenkin on, että periaateohjelma jää tällä kertaa väkisinkin vähemmälle huomiolle, kun puoluekokousedustajat käyvät ydinvoimakeskustelua.

Vihreän ympäristöministerin Satu Hassin lausunto, että vihreän liiton olisi lähdettävä hallituksesta, antaa selvää pontta vihreiden lähdölle. Puolueen johdossa myönnettiin muutoinkin, että kaikki merkit viittaavat tähän suuntaan.

Periaate ratkaisee

Puolueen puheenjohtaja Osmo Soininvaara on aiemmin välttänyt antamasta minkäänlaisia suoria suosituksia yhteiskokoukselle. Hänen näkemyksensä on kuitenkin tullut esiin siinä, kun hän on kehottanut ainakin harkitsemaan jäämistä hallitukseen. Monet muut ovat sanoneet asian suoremminkin. Esimerkiksi vihreän valtuuskunnan varapuheenjohtaja Sampsa Heinonen ei ole halunnut kytkeä ydinvoimaratkaisua ja hallitustaivalta mitenkään yhteen.

Pääministeri Paavo Lipponen kehotti tänään vihreitä jäämään hallitukseen. Hän on kehunut monin lämpimin sanoin Hassin toimintaa hallituksessa. Pääministerin kehut tuskin vaikuttavat vihreiden päätöksentekoon.

Hallitusyhteistyön jatkamista vastustavat perustelevat kantaansa ennen kaikkea periaatteellisilla syillä. Ydinvoima koetaan niin suureksi periaatteelliseksi kysymykseksi, että se ajaa kaiken muun ohi. Heidän mielestään kyse on vihreiden uskottavuudesta. Hallituksessa pysymisen kannattajat ovat taas korostaneet sitä, että vaikuttamisen mahdollisuudet hallituksessa ovat olennaisesti suuremmat kuin oppositiossa. Selvää on myös se, että vihreiden asemat seuraavissa hallitusneuvotteluissa ovat aiempaa kehnommat, jos puolue nyt jättää hallituksen.

Pääministeri Lipponen viittasi jo valtioneuvoston ydinvoimaperiaatepäätöksen jälkeen talvella tähän suuntaan. Vihreiden tuskaa lisää myös se, miten arvioida vihreiden mahdollisten äänestäjien kantaa seuraavissa vaaleissa. Vihreillä on edelleen vain hieman toista tuhatta jäsentä. Äänestäjiä oli kuitenkin viime vaaleissa lähemmäs 200 000, ja äänestäjien on oletettu olevan vähemmän periaatteen ihmisiä kuin puolueen jäsenet. Vihreiden periaateohjelma on tarkoitus hyväksyä seuraavalle nelivuotiskaudelle. Ohjelmaluonnoksessa käydään läpi keskeiset vihreille tärkeät asiat. Ehkä keskeinen piirre uudessa ohjelmassa on, että vihreä liitto on yhä enemmän muuttumassa yleispuolueeksi.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 24.05.2002.)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja