Ministeri: Emme ole ampumassa itseämme jalkaan pakotteilla

– EU:n Venäjä-pakotteilla ei ole välittömiä vaikutuksia suomalaisten yritysten vientiin, emmekä ole ampumassa itseämme jalkaan, eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok.) arvioi.

Hänen mukaansa rajoitusten kohteena olevat alat koskevat enemmän muita maita kuin Suomea.  

– Pakotteet eivät tietenkään ole omiaan parantamaan liiketoiminnan edellytyksiä, mutta poikkeuslupia ei haeta.  

Suurimman ongelman Toivakka näkee siinä, että investointien rahoitus Venäjällä vaikeutuu, kun venäläispankeilta menevät rahahanat kiinni.   

Kaivosteknologiayritys Outotec on kertonut jo projektitoimitusten hidastumisesta.   

– Myös suomalaisyritysten rahojen saaminen vientikaupoista voi hidastua, Toivakka myöntää.   

Toivakka ei usko pakotteiden vaikuttavan venäläisten matkailuunkaan, vaikka rupla on ennätysalhaalla. Hänen mukaansa viisumien hakeminen on nyt viime vuoden tasolla.  

Hän huomauttaa, että Venäjän vienti laski jo viime vuonna kuusi prosenttia. Ministeri lupaa, että vientiyritysten mahdollisia ongelmia seurataan tarkasti hallituksessa.  

Helsingin telakan osaomistaja listalla

Yhdysvallat lisäsi tänään pakotelistalleen venäläisen laivarakennusyhtiö United Shipbuilding Corporationin (USC), joka omistaa puolet helsinkiläisestä Arctech Helsinki Shipyard -telakasta.

Telakan toisen puolikkaan omistaa STX Finland Oy.  

Pakotteiden myötä kaikki yhdysvaltalaisten henkilöiden ja yritysten yhteistyö USC:n kanssa kielletään. Yhtiön varat Yhdysvalloissa jäädytetään. Yhdysvallat lisäsi pakotelistalleen myös kolme venäläispankkia.  


Lue myös:

    Uusimmat