Mainos

Ministeri ei usko suurmetsätiloihin

OP-Pohjola-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen on nostanut keskusteluun suomalaisen metsätalouden uhkakuvan: Metsätilat pirstoutuvat yhä pienemmiksi.

Karhisen mielestä tilakoko pitäisi kymmenkertaistaa, jotta puukauppa toimisi häiriöttömästi, teollisuus saisi puuta ja maaseudulla riittäisi töitä.

Maa- ja metsätalousnministeri Sirkka-Liisa Anttila on samaa mieltä tilojen pienuudesta, mutta ei pidä suurtilojen syntyä realistisena.

-Se kuulostaa erittäin haasteelliselta, koska nyt on Metlassa tällainen metsätilojen koon ja rakenteen kehittämishanke käynnistynyt. Ja siellä arvioidaan, että koon kaksinkertaistaminen neljässäkymmenessä vuodessa olisi haasteellinen. Jos puhutaan kymmenkertaistamisesta niin siihen varmaan tarvitaan vuosia paljon lisää, Anttila kommentoi.

Yksi keino vauhdittaa metsätilojen koon kasvua olisi rakennemuutosta tukeva laki- ja rahoituspaketti. Samanlainen sorvattiin aikanaan maatiloja varten.

-Hyvä esimerkki on maatalouspuolella. Siellähän on selvästi pinta-alat kasvaneet ja yski suuri tekijä on tässä, että siellä on kunnolliset sukupolvenvaihdosjärjetelmät, lainoitusjärjestelmät ja eläkejärjetelmät, sanoo metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Olavi Peltola.

Metsänomistajat ovat konservatiivisia. Jos metsätilojen koko ei kasva porkkanalla, ei se kasva kepilläkään.

-Aika moni pienmetsänomistaja on nyt tässä keskustelussa ollut huolissaan, että heitetäänkö heidät syrjään, niin ei missään tapauksessa. Pienmetsänomistajat ovat edeleenkin tärkeä joukko.

-Keinovalikoima, jolla me yritämme metsätilojen kokoa suurentaa on pohdinnan alla. Siinä ei tulla pakkokeinoja käyttämään. Minä en kannata pakkoa, suomalaiset eivät pakon edessä muuta mene kuin takalukkoon, toteaa Anttila.

(MTV3)

Katso JR Leskisen juttu (Kauppalehden talousuutiset 7.7.2009)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.