Mainos

Ministeri: Balin isku yhteydessä al-Qaidaan

Balin pommi-iskut ovat varmistumassa al-Qaida-terroristien tekemiksi, sanoo Indonesian puolustusministeri.

Indonesian Balilla tapahtunut pommi-isku on yhteydessä Osama bin Ladenin al-Qaida-verkostoon, sanoo Indonesian puolustusministeri Matori Abdul Djalil.

- Olen varma, että al-Qaidan verkosto toimii Indonesiassa, ministeri sanoi tänään.

Matori Abdul Djalilin mukaan hyökkäyksen takana olivat ammattilaiset. Hänen mukaansa viimeaikaiset ilmiöt ovat osoittaneet, että al-Qaidan ääriainekset toimivat Indonesiassa. Ministeri ei kuitenkaan täsmentänyt mitä hän tarkoitti viimeaikaisilla ilmiöillä.

Ulkoministeri Hasan Wirajuda sanoo puolestaan, että Indonesian on aika ottaa terrorismin uhka vakavasti. Myös aiemmin vähätellen ääriaineksiin suhtautunut varapresidentti Hamzah Haz sanoo nyt, että "terroristit" olivat Balin iskun takana. Turvallisuusministeri Susilo Bambang Yudhoyono on kertonut, että turvatoimia tiukennetaan lentokentillä ja rajoilla sekä energiavarojen lähellä. Myös tavaroiden maahantuonti alistetaan tarkempaan valvontaan. Hallitus pyrkii myös terrorismin vastaisen lain hyväksymiseen.

Iskun uhreja lähes 200

Pommi-iskun uhrien määrä on noussut tänään ainakin 190:een. Suurta osaa silpoutuneista tai palaneista ruumiista on vaikeaa, jollei mahdotonta tunnistaa. Balilla uhreja kerrotaan löytyneen 188. Lisäksi kaksi Australiaan evakuoitua vaikeasti haavoittunutta uhria on menehtynyt, toinen kuljetuksen aikana ja toinen perillä sairaalassa.

Lähes 200 haavoittunutta evakuoitiin armeijan kuljetuskoneilla yön aikana Australiaan. Muita iskussa haavoittuneita ulkomaalaisia on kuljetettu hoitoon Singaporeen.

Australian pääministerin John Howardin mukaan saattaa kestää päiviä, ennen kuin kuolleiden australialaisten tarkka lukumäärä selviää. Tänään kuolonuhreja oli varmuudella 14. Australian ulkoministeriön mukaan 220 australialaisen kohtalosta ei kuitenkaan ollut aamulla vielä varmuutta.

Britannian ulkoministerin Jack Straw'n mukaan 18 Britannian kansalaista on varmuudella kuollut. Lisäksi 15:n kateissa olevan britin uskotaan kuolleen. Ruotsin Indonesian-suurlähettiläs Harald Sandberg puolestaan vahvisti, että kuolleiden joukossa on myös ruotsalaisia. Lähetystöneuvos Anders Backman kertoi myöhemmin, että kymmenen Balilla olleen ruotsalaisen olinpaikasta ei ole vielä tietoa. Viranomaisten mukaan kuolleiden joukossa on ainakin 12 maan kansalaisia.

Yksi suomalainen haavoittui räjähdyksessä lievästi.

Aasian lehdet syyttävät Indonesiaa lepsuilusta

Monet Aasian päivälehdet nimesivät tänään Indonesian hallituksen osasyylliseksi pommi-iskuun. Pääkirjoitusten mukaan maa ei ole puuttunut tarpeeksi kovalla kädellä alueella toimiviin ääri-islamilaisiin järjestöihin.

- Koska (Indonesian presidentti) Megawati aikoo toimia, kysyi Filippiineillä ilmestyvä Star-lehti. Lehden mukaan Indonesiasta on muodostumassa terrorismin keskus. Ellei presidentti voita pelkoaan käydä käsiksi äärimuslimeihin, nämä johtavat Indonesian tuhoon, Star ennustaa.

Singaporelaislehti Straits Times puolestaan totesi, ettei Indonesia ole ryhtynyt toimiin alueellaan vaikuttavia ääri-islamilaisia ryhmiä vastaan. Myös indonesialainen Jakarta Post totesi iskun ennusmerkkien olleen tiedossa ja varoituksia sadelleen.

- Toivotaan että viranomaiset, jotka eivät kyenneet suojelemaan uhrien henkeä ja turvallisuutta, onnistuvat paremmin syyllisten pidättämisessä nopeasti, Jakarta Post kirjoittaa.

Indonesia pelkää uusia iskuja

Indonesia pelkää, että terroristit ottavat tulevaisuudessa kohteekseen maan öljy- ja kaasulaitoksia. Asiasta kertoi turvallisuusministeri Susilo Bambang Yudhoyono.

Turvallisuusministeri viittasi varoituksessaan erityisesti Itä-Jaavalla sijaitsevaan Paitonin voimalaitokseen, Itä-Kalimantanissa sijaitsevaan Bontangin kaasukenttään, Sumatran Acehin alueella sijaitsevaan maakaasuprojektiin sekä Riaun alueen öljykenttiin.

Pommi-isku vaikuttaa kielteisesti myös muiden Kaakkois-Asian maiden talouksiin ja lisää huolta alueen turvallisuudesta, arvioivat asiantuntijat. BNI Securities -yhtiön tutkimuspäällikön Adrian Rusmanan mukaan seurauksista tulee massiiviset.

Yhdysvallat valmistautui tänään vetämään Indonesiasta pois osan diplomaattikuntansa jäsenistä ja kaikki diplomaattien perheenjäsenet. Suomen ulkoministeriö suosittelee suomalaisia toistaiseksi välttämään matkustamista Balille ja muualle Indonesiaan.

(MTV3-STT-AFP-TT-Reuters)

(Seitsemän uutiset 14.10.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.