Mainos

Ministeri arvostelee tutkimusta terveydenhuollon ylikapasiteetista

Peruspalveluministeri Paula Risikon mielestä Kuopion yliopiston tutkimus sisältää yleistyksiä. Ministeri aikoo kuitenkin etsiä mahdollisia syitä terveydenhuollon rakenteista.

Kuopion yliopistossa tehtävän terveydenhuollon resurssitutkimuksen tuloksien mukaan Suomen terveydenhuollossa on laajaa ylikapasiteettia. Esimerkiksi leikkauksista 30-40 prosenttia on sellaisia, joista ei ole hyötyä potilaalle.

Lisäksi tutkimuksessa todetaan, että terveyskeskuksissa on kaksi tai kolme kertaa enemmän henkilöstöä ja virkoja kuin tarvittaisiin. Sairaalapaikkojakin on viisituhatta liikaa.

Peruspalveluministeri Paula Risikon (kok.) mukaan tutkimus sisältää rajuja yleistyksiä, vaikkakin keskustelu on tervetullutta.

- Aion ottaa selvää, löytyykö terveydenhoidon rakenteista jotain sellaista, mistä tällaiset väitteet tulevat, Risikko sanoo.

Kuopion yliopiston tutkimus esittää myös, että huomattava osa Suomessa tehtävistä leikkauksista on turhia. Tutkijoiden mukaan yhtenä syynä tähän on Kelan korvausjärjestelmä.

Risikko ei ota kantaa, onko leikkauksia liikaa. Hänen mielestään esimerkiksi sairaalamaailmassa ei näy "näin paljon löysiä", vaan viime vuosina toimintaa on tehostettu.

- Leikkausjonoja on, mutta viime aikoina ei ole kiinnitetty huomiota siihen, mistä nämä jonot ovat peräisin, Risikko sanoo.

Tutkimuksen johtava professoriJuha Kinnunen kertoi tänään Helsingin Sanomien verkkosivuilla, että myös vanhusten pitäminen vuodeosastoilla on Suomessa omaa luokkaansa. Hänen mukaansa Suomen laitospaikoilla pystyttäisiin hoitamaan myös kaikki Viron yli 65-vuotiaat pitkäaikaishoitoa tarvitsevat.

Professori Kinnusen mukaan yksi syy ylikapasiteettiin on Kelan korvauspolitiikassa. Hänen mukaansa korvaukset tulisi ryhmittää uudelleen niin, että välttämättömistä ja vaikuttavista toimenpiteistä korvausprosentti olisi korkea ja vähemmän tärkeissä leikkauksissa alhainen tai nolla.

Ministeri Risikko aikoo perehtyä Kinnusen väitteisiin ennen toimenpiteitä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.