Mainos

Ministeri Anttila tyytyväinen EU:n kalatukisopuun

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) on tyytyväinen EU:n kalatukisopuun. Kalastajia kannustetaan nyt uusimaan kalustoaan energiatehokkaammaksi. Tähän tarkoitettu tuki nousee 60 prosenttiin.

-Tässä hoidettiin kerralla aika monta ongelmaa. Toisekseen löytyi ratkaisu, jossa valtaosa jäsenmaista pystyi olemaan mukana.

Porkkanaa on siis luvassa moottorin osien ja potkurien uusimiseksi. Anttila uskoo, että korkeampi tuki saadaan kalastajien käyttöön jo tänä vuonna.

EU:n kalastuksesta vastaavat ministerit pääsivät sopuun kalastajien hätäavusta tiistai-iltana. Aiemmin väläytelty polttoainetuki oli karsittu pois apupaketista. Anttila pitää hyvänä, että voimavarat kohdistetaan energiatehokkuuden lisäämiseen polttoainetuen sijaan.

Kallistuva polttoaine on saanut monet eurooppalaiskalastajat mielenosoituksiin. Alusten käyttämä polttoaine on noussut kuudessa vuodessa noin 240 prosenttia.

Anttila huolissaan suomalaiskalastajista

EU haluaa suitsia myös liikakalastusta. Kalastajille tarjotaan nyt muun muassa tuellisia kalastustaukoja sekä lopettamisrahoja. Liikakalastus on ongelma etenkin Välimerellä ja Atlantilla.

Esimerkiksi sapattirahaa saisi ammattikalastaja, joka luopuisi kolmeksi kuukaudeksi kalastuksesta. Kaikki edut tulevat myös suomalaiskalastajien käyttöön, mutta Anttila muistuttaa, että meillä ylikalastuksen sijaan podetaan pikemminkin kalastajapulaa.

-Meillä on jo nyt kalastajista huutava pula. Esimerkiksi silakkaa meillä on paljon enemmän, kuin nyt kalastetaan, Anttila murehtii.

Anttila aikookin koota ensi kuussa työryhmän pohtimaan suomalaiskalastajien tulevaisuutta. Keskeiseksi kysymykseksi on nousemassa lohi. Anttilan mukaan työryhmä saa selvittää, miten turvataan ammattikalastajien tulevaisuus ja taataan samalla luonnonlohen nousu Lapin jokiin.

-Meidän täytyy löytää semmoisia toimenpiteitä, jotka luovat alalle uskoa tulevaisuuteen. Ydinkysymys on, että markkinoilta pitää saada kalalle hinta, että työ kannattaa.

Lohityöryhmällä on aikaa pohtia kalastuksen tulevaisuutta vuoden loppuun saakka.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.