Mainos

Ministeri Anttila: Lähiruokaa koululaisten lautasille

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) sanoo kaipaavansa vastuullisuutta julkisiin ruokahankintoihin.

- Olen tyrmistynyt tiedoista, että julkisissa ruokapalveluissa käytetään pääosin tuontiraaka-aineita. Hankintalaki ei estä kotimaisten tuotteiden käyttöä. Kyse on enemmänkin lain tuntemuksesta sekä kuntapäättäjien asenteista ja tahdosta, Anttila sanoo tiedotteessaan.

Suomessa tarjoillaan julkisissa ruokapalveluissa 440 miljoonaa ateriaa vuodessa ja hankintoihin käytetään vuosittain noin 300 miljoonaa euroa. Kuntien ruokahankinnoista vastaavilla virkamiehillä ja luottamushenkilöillä on Anttilan mukaan todella suuri vaikutusmahdollisuus koko kansantalouteen.

Anttila sanoo, että julkisissa ruokahankinnoissa vastuullisin valinta on lähiruoka, sillä se lisää alueen elinvoimaisuutta ja työllisyyttä, parantaa ruokapalveluiden laatua ja edistää paikallista ruokakulttuuria. Samalla myös ruokaturvallisuus paranee ja ruokaketjun läpinäkyvyys lisääntyy.

- Hankintalaki mahdollistaa vastuullisen ruuantuotannon kriteerien ottamisen valintojen perustaksi. Kilpailuttamisessa voidaan täysin laillisesti painottaa kokonaistaloudellisuutta, tuotteiden laatua, turvallisuutta ja ympäristövaikutuksia, Anttila sanoo.

Anttilan mukaan "ulkomaalaisten, vakuumipakattujen perunoiden käyttö ruokapalveluissa on hyvin lyhytnäköistä myös suomalaisen ruokakulttuurin kannalta".

- Kouluateria on monelle nuorelle päivän ainoa lämmin ateria, eikä ole lainkaan yhdentekevää, millaista, missä ja miten tuotettua ruokaa kouluissa tarjoillaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.