Mainos

Ministeri: 700 turistia kuollut Thaimaassa

Tuhannen pelätään saaneen surmansa Khao Lakin alueella.

Yli 700 ulkomaalaisen turistin uskotaan kuolleen Thaimaassa hyökyaaltojen iskettyä maan rannikolle, arvioi Thaimaan apulaissisäministeri.

Maan sisäministeriön mukaan kuolleita on Thaimaassa kaikkiaan yli 1 500. Sisäministeriön arvion mukaan kuolleiden määrä nousee kuitenkin yli kahden tuhannen Thaimaan kuudessa eteläisessä maakunnassa.

Pahimmin hyökyaallot ovat ministerin mukaan runnelleet Khao Lakin aluetta Phuketin pohjoispuolella.

Khao Lakin suomalaisturisteja etsitään lisävoimin

Finnmatkoilla oli katastrofin sattuessa Khao Lakissa 300 suomalaismatkailijaa. Aurinkomatkoilla heitä oli 115. Tjäreborgin ryhmämatkat eivät suuntaudu lainkaan Khao Lakiin.

Finnmatkojen viestintäpäällikkö ei vielä osaa arvioida, moniko Khao Lakin suomalaisturisteista on kateissa. Finnmatkoilla oli tiistai-iltana yhteensä alle 400 matkailijaa, joihin toimisto ei ollut saanut yhteyttä katastrofin jälkeen. Omaiset olivat tavoittaneet suurimman osan tästäkin ryhmästä. 100-150:een Finnmatkojen suomalaismatkailijaa eivät omaisetkaan olleet saaneet yhteyttä.

-Seuraamme kokonaistilannetta. On aivan mahdotonta sanoa mitään Khao Lakista. Sieltä on evakuoitu ihmisiä kouluihin, sairaaloihin, temppeleihin, luostareihin ja evakuointikeskuksiin. Heitä on lähetetty jopa bussilla Bangkokiin, kertoi viestintäpäällikkö Anu-Eveliina Mattila.

Aurinkomatkojen suomalaisturisteista on Khao Lakissa tavoittamatta enää parikymmentä, kertoi kaupallinen johtaja Jukka Salama. Tjäreborgin suomalaismatkailijoista on tietymättömissä noin 60. He eivät kuitenkaan ole Khao Lakissa. Matkatoimistot hakevat suomalaismatkailijoita muun mualla kiertämällä sairaaloissa. Toimistot ovat palkanneet lisää henkilöstöä tehtävään.

"Keräämme ruumiita vielä pitkään"

Tuho katkaisi kymmenientuhansien kansainvälisten matkailijoiden lomailun tuhoalueen lomakeskuksissa, ja toistaiseksi tuntematon määrä lomalaisia on saanut surmansa.

- Keräämme ruumiita vielä pitkään, Thaimaan pääministeriThaksin Shinawatrasanoi Phuketissa.

Yli 200:aa tuhoalueella lomailevaa suomalaisia ei ole vieläkään tavoitettu. Parintuhannen ruotsalaismatkailijan kohtalosta ei ollut myöskään tietoa. Matkatoimistojen ja diplomaattiedustustojen selvitysyrityksiä vaikeuttivat tietoliikenneyhteyksien katkokset.

Lomailijoiden evakuointilennot alkoivat samaan aikaan, kun avustuslennot eri puolilta maailmaa käynnistyivät. Tuhoalueelle oli matkalla avustustarvikkeiden lisäksi lääkäreitä ja muita asiantuntijoita. Avustuslupauksia sateli kansainväliseltä yhteisöltä ja yksittäisiltä mailta.

- Tämä saattaa olla lähihistorian pahin luonnonkatastrofi, koska se koskettaa niin monia taajaan asuttuja ranta-alueita -- haavoittuvia yhteisöjä, YK:n hätäavun koordinaattori Jan Egelandsanoi CNN-tv-kanavalle.

YK on luonnehtinut edessä olevaa avustusoperaatiota kaikkien aikojen suurimmaksi. Aineellisten tuhojen arvo nousee miljardeihin dollareihin.

(MTV3-Reuters-STT-AFP-DPA)

Thaimaan Khao Lak muuttui lomailijoiden helvetiksi.

(Kymmenen uutiset 28.12.2004)

Kyseessä on maailman suurin avustusoperaatio.

(Kymmenen uutiset 28.12.2004)

Matkatoimistot hakevat tietoja vielä kadoksissa olevista matkustajistaan.

(Kymmenen uutiset 28.12.2004

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.