Mainos

Miltei 15 000 irlantilaista hakee korvauksia hyväksikäytöstä

Tuhansia irlantilaisia on seksuaalisesti hyäksikäytetty sekä laiminlyöty henkisesti ja fyysisesti kirkon lastenhoitolaitoksissa vuosien varrella.

Noin 15 000 irlantilaista on hakenut korvauksia lastenhoitolaitoksissa kokemastaan hyväksikäytöstä, kertoo korvauslautakunta. Suurin osa laitoksista on ollut roomalaiskatolisen kirkon hoidossa.

Lautakunnan mukaan hakemuksia on määräpäivään mennessä tullut 14 768. Niissä vaadittu korvaussumma nousee yhteensä miljardiin euroon.

Korvausten hakijoiden mukaan heitä on laiminlyöty henkisesti ja fyysisesti ja käytetty seksuaalisesti hyväksi valtion rahoittamissa mutta kirkon hoidossa olleissa kouluissa, orpokodeissa, sairaaloissa ja lastenkodeissa. Noin kolmannes korvausta hakeneista on naisia.

Hakemuksista noin 4500 on käsitelty jo aiemmin. Maksetut korvaukset ovat vaihdelleet hyväksikäytön asteen mukaan, ja suurin yksittäinen summa on ollut 300 000 euroa.

Osa hyväksikäyttötapauksista on peräisin kymmenien vuosien takaa, ja hakemuksia on tullut myös nykyisin muissa maissa asuvilta irlantilaisilta. Hyväksikäytöstä aloitettiin tutkimukset sen jälkeen, kun pääministeri Bertie Ahern pyysi sen uhreilta anteeksi vuonna 1999.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.