Mainos

Miltä hämärä raha haisee? Sen tietää poliisikoira

Poliisin erikoiskoira Aapo etsii työkseen rahaa ja huumausaineita. Sen työpaikka sijaitsee siellä, missä poliisi epäilee harmaan talouden ja huumerikollisuuden piilevän.

Kun Aapo aiemmin keväällä ilmaisi ohjaajalleen asuinrakennuksesta 30 000 euron käteiskätkön, se teki samalla historiaa. Aapo rikkoi miljoonan löytämänsä euron rajapyykin.

– No ei tullut kakkukahveja, vähän lämmintä kättä vain, naureskelee Aapon ohjaaja, vanhempi konstaapeli Pauli Sved Helsingin poliisilaitokselta.

Aapo on yksi kahdesta ensimmäisestä rahakoirien pilottihankkeeseen alun perin hyväksytystä koirasta. Aiemmin partio-huumekoirana työskennelleelle koiralle rahan hajun oppiminen ei tuottanut vaikeuksia.

– Koirallehan hajukoulutus on leikkiä. Kun se saa tarpeeksi positiivista vahvistusta jollekin tietylle hajulle, se luonnollisesti haluaa sitä hakea, juttelee Sved.

Vuosien varrella Aapolle on tullut eurojen lisäksi tutuksi moni muukin valuutta.

– Aivan ensimmäinen löytömme taisi olla yksi Viron 10 kruunun seteli. Se löytyi ison muuttolaatikkokasan alimmaisesta laatikosta, muistaa Sved.

Viime vuonna Aapo saavutti kunniaan löytämällä 25 000 euron kätkön paikasta, jota poliisit olivat miesvoimin tutkineet pariinkin kertaan. Vasta rahan etsintään koulutettu koira onnistui paikantamaan hyvin piilotetun kätkön.

– Koiran nenä on meidän työssämme korvaamaton apuväline. Koiran käytöllehän on rajana vain mielikuvitus.

Työtehtävillä virtaisa koira viettää kotona normaalia kotikoiran arkea. Raskaan työn vastapainoksi Sved ja Aapo pinkaisevat säännöllisesti yhteiselle juoksulenkille tai suuntaavat metsään kävelylle.

– Se juoksee pihalla ja leikkii mielellään lasten kanssa. Tuntuu nauttivan myös sohvakoirana olemisesta, nauraa Sved.

Rahoitus katkolla

Aapon ja sen rahakoira-kollegoiden tahkomista tuloksista huolimatta rahakoiratoiminnan hankerahoitus joutuu vuoden lopulla toistamiseen Poliisihallituksen syyniin.

– Projektille myönnettiin jatkorahoitusta ensimmäisen kerran vuosi sitten, kertoo poliisiylitarkastaja Arto Hankilanoja Sisäministeriöstä.

Mikäli Poliisihallitus päättäisi evätä rahakoirahankkeen rahoituksen, merkitsisi se kustannusten kasaantumista paikallisten poliisipiirien kontolle.

Nykyiset viisi koiraa ohjaajineen ovat täystyöllistettyjä ja joutuvat matkustamaan työkeikoille usein pitkiäkin matkoja.

Laajemmat etsinnät saattavat vaatia kahdenkin rahakoiran paikallaolon. Helsinkiläisen Aapon pohjoisin keikka osui Kemiin.

– Matkakustannusten hillitsemiseksi viidestä rahakoirasta kaksi on nyt sijoitettuna pohjoiseen, Ouluun ja Rovaniemelle.

Hankilanojan mielestä ei ole pelkoa siitä, että rahakoirat joutuisivat ID-tunnistuskoirien lailla poliisin säästösilppuriin. ID-tunnistuskoiratoiminta lakkautettiin suurien alkuinvestointien jälkeen säästösyistä vuoden 2012 lopussa.

– Rahakoirien saavutukset ovat olleet vakuuttavia. Koirat löytävät käteiskätköjä paikoista, joihin poliisi ei yksinkertaisesti muutoin pääsisi käsiksi, vahvistaa Hankilanoja.

(MTV3 – Tina Finn)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.