Mainos

Milosevicin valta rapautumassa

Jugoslavian oppositiojohtaja Vojislav Kostunica pitää presidentti Slobodan Milosevicin valtakautta päättyneenä. Kostunica sanoi Belgradin keskusaukiolla, että Serbia on vapautettu ja Milosevicille ei siinä ole sijaa.

Mielenosoittajat ovat ottaneet hallintaansa vallanpitäjien linnakkeita. MIlosevicin eroa vaativia mielenosoittajia on onnistunut pääsemään Jugoslavian parlamenttirakennukseen. Rakennuksessa syttyi myös tulipalo, joka on saatu hallintaan. Eri puolilla pääkaupunkia Belgradia poliisit ovat laskeneet mellakkavarusteensa ja liittyneet arviolta satojen tuhansien mielenosoittajien joukkoihin. Useiden maiden johtajat ovat vedonneet Miloseviciin, jotta hän luopuisi vallasta.

Presidentti Milosevic näyttää myös menettävän sähköisten tiedotusvälineiden tuen, sillä Milosevicin pääkannattaja, Serbian valtiollinen televisio pimeni illalla pian sen jälkeen kun mielenosoittajat valtasivat sen. Serbian tv:llä on kolme kanavaa, ja se on ollut yksi keskeisimpiä Milosevicia tukevia tiedotusvälineitä. Myös hallituksen vallassa ollut Studio B -tv-kanava vaikuttaa siirtyneen opposition leiriin, sillä asiasta kertoi kanavan oma uutisankkuri.

Tukea johtajilta

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ilmoitti maansa tukevan mielenosoittajia. -Kansa haluaa maansa takaisin. Me tuemme demokratiaa ja kunnioitamme Serbian kansan tahtoa, Clinton vakuutti. Clinton lisäsi myös, ettei Yhdysvalloilla ole aikomusta puuttua Jugoslavian tapahtumiin sotilaallisesti.

Britannian pääministeri Tony Blair puolestaan kehotti Jugoslavian Milosevicia väistymään vallasta, jotta verenvuodatukselta vältyttäisiin. -Kansan tuomio vaaleissa kuten myös kansan tuomio kaduilla Milosevicille on selvä: Aikasi on lopussa. Älä odota niin pitkään, että tuloksena on lisää verenvuodatusta ja tuhoa, Blair vaati.
Saksa puolestaan kehotti Jugoslavian armeijaa ja turvallisuusjoukkoja välttämään voiman käyttöä mielenosoittajia vastaan. -Armeijan ja poliisin on kunnioitettava kansan tahtoa, sanoi Saksan ulkoministeri Joschka Fischer. Myös liittokansleri Gerhard Schröder kehotti armeijaa ja poliiseja olemaan "ampumatta omia kansalaisiaan".

Riippumattoman radioaseman B 2 92 Belgradissa saamien vahvistamattomien tietojen mukaan Milosevic olisi kesäasunnollaan Itä-Serbiassa. Samojen tietojen mukaan kesäasunnon lähistöllä olisi lentokone valmiina viemään Milosevicin tuntemattomaan kohteeseen. Myös Kostunica sanoi kansanjoukoille, että Milosevic on paennut.

EU ja USA tuomitsivat uudet vaalit

Jugoslavian uudet presidentinvaalit saavat tuomion sekä Euroopan Unionilta että Yhdysvalloilta. Molemmat ovat sitä mieltä, että uusien vaalien järjestäminen olisi pelkkä temppu, jolla mitätöidään opposition vaalivoitto.

Jugoslavian perustuslakituomioistuin on julistanut käydyt vaalit mitättömiksi ja määrännyt maahan uudet vaalit, mutta vasta ensi kesäksi, kun Milosevicin virkakausi päättyy. Sekä EU että Yhdysvallat ovat vakuuttuneita siitä, että opposition ehdokas Kostunica sai jo ensimmäisellä kierroksella tarpeeksi ääniä tullakseen valituksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin toisti Jugoslavian Milosevicille Kostunicalle esittämänsä tarjouksen välittää Jugoslavian presidentinvaalikriisissä. Putin sanoi myöhemmin, että Venäjä odottaa Jugoslavian perustuslakituomioistuimen virallista päätöstä uusintavaaleista.

Perustuslakituomioistuin ilmoitti eilen mitätöineensä osan runsas viikko sitten pidettyjen presidentinvaalien tuloksista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.