Milosevicille luettiin kansanmurhasyyte

Jugoslavian entinen presidentti Slobodan Milosevic on tänään jälleen kieltäytynyt noudattamasta tavanomaista oikeudenkäyntimenettelyä, kun hänelle luettiin uusia syytteitä Haagin sotarikostuomioistuimessa.

Milosevic moitti "mielettömiksi" syytteitä, jotka koskevat Bosnian sotaa vuosina 1992-95 eikä suostunut kiistämään tai myöntämään niitä. Syyttäjä Carla del Ponte vaatii YK:n Jugoslavian sotia käsittelevässä tuomioistuimessa (ICTY) Milosevicille rangaistusta kansanmurhasta, rikoksista ihmisyyttä vastaan ja muista sotarikoksista. Syyttäjä katsoo Milosevicin Jugoslavian presidenttinä "hallinneen tai kyenneen merkittävästi vaikuttamaan" niihin virkamiehiin ja sotilaisiin, jotka surmasivat sodan aikana tuhansia Bosnian muslimeja ja kroaatteja.

Milosevicia syytetään muun muassa Srebrenican joukkomurhasta, jossa serbit surmasivat 8 000 muslimipoikaa ja -miestä 1995. Syytekohtia on kaikkiaan 29, ja syytekirjelmän luku kesti tunnin. Milosevicille ei ole aiemmin vaadittu tuomiota sotarikoksista vakavimmasta, kansanmurhasta.

Milosevic vaati kunniaa rauhasta

Kun Milosevic ei oikeudenkäynnissä tavanomaiseen tapaan kiistänyt syytteitä itse, oikeuden puheenjohtaja Richard May teki sen hänen puolestaan. -Tämä onneton teksti on täysin mieletön. Minulle pitäisi suoda kunnia rauhasta Bosniassa eikä sodasta, Milosevic sanoi kieltäytyen vastaamasta puheenjohtajan kysymykseen.

Milosevic toimi samaan tapaan aiemmissakin oikeudenistunnoissa, joissa hänelle luettiin syytteet koskien Kroatian ja Kosovon sotia. Milosevic katsoo, ettei YK:n alaisella tuomioistuimella ole valtuuksia käydä oikeutta häntä vastaan. Hän pitää Haagin tuomioistuinta sotilasliitto Naton poliittisena käsikassarana. -Länsivallat ovat vastuussa Bosnian sodasta, eivät serbit tai serbien politiikka, Milosevic sanoi tänään ennen kuin May keskeytti hänen puheenvuoronsa.

Milosevic on odottanut varsinaisen oikeudenkäynnin alkamista tutkintavankeudessa Hollannissa sen jälkeen kun Jugoslavia luovutti hänet oikeuden käsiin viime kesäkuussa. Oikeudenkäynti, jossa on määrä käsitellä kaikkia Milosevicia vastaan nostettuja syytteitä, alkaa 12. helmikuuta.

Milosevic ei ole halunnut nimetä itselleen puolustusasianajajaakaan, minkä takia kolme oikeuden nimittämää tarkkailijaa seuraa istuntoja varmistaakseen niiden lainmukaisuuden Milosevicin kannalta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat