Mainos

Milosevic pyysi Venäjältä sotilaallista apua

Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic pyysi tänään Venäjältä sotilaallista apua kyetäkseen paremmin puolustautumaan Naton iskuja vastaan, kertoi Jugoslavian virallinen uutistoimisto Tanjug. Uutistoimiston mukaan Milosevic esitti pyynnön Belgradissa vierailleille Venäjän ja Valko-Venäjän parlamenttien edustajille.

-Me puolustamme maatamme. Jos saamme apua, puolustaminen on helpompaa, Milosevic totesi. Hän vakuutti, että jugoslavialaiset jatkavat maansa puolustamista vaikka apua ei tulisikaan.

Venäjän armeijan esikuntapäällikkö, kenraali Anatoli Kvashnin sanoi tänään, että sotilaallinen apu Jugoslavialle on mahdollinen tietyissä olosuhteissa, kertoivat venäläiset uutistoimistot. Kvashninin mukaan tällä hetkellä tilanne ei kuitenkaan ole sellainen, että se vaatisi sotilastarvikkeiden kiireellistä toimittamista Jugoslavialle. Venäjän ulkoministeriön edustajan mukaan Venäjä ei ole saanut virallista avunpyyntöä Jugoslavialta. Ulkoministeri Igor Ivanov sanoi aiemmin tänään, ettei Venäjä halua tilanteen kärjistyvän vielä lisää Balkanilla.

Naton sotilasedustajan David Wilbyn mukaan Kosovon vapautusarmeijaa UCK:ta ei ole lyöty vaan se on ryhmittämässä joukkojaan uudelleen. Naton ilmaiskut ovat Wilbyn mukaan kohdistuneet mm. niitä Jugoslavian armeijan yksiköitä vastaan, jotka ovat iskeneet UCK:ta ja Pagarusan laakson albaanipakolaisia vastaan. Naton nimettömänä pysytellyt diplomaatti kertoi tänään, että Jugoslavian yllä olleet pilvet pakottivat Naton keskeyttämään puolet edellisen yön ilmaiskuista. Diplomaatin mukaan sään odotetaan kuitenkin lähipäivinä paranevan.

Britannia: Milosevic aikoo kaapata vallan Montenegrossa

Britannia syytti tänään Jugoslavian presidenttiä Slobodan Milosevicia vallankaappaushankkeista Jugoslavian pienemmässä osavaltiossa Montenegrossa.
-Meillä on todisteita, joiden mukaan Milosevic valmistelee vallankaappausta Montenegroa vastaan, Britannian puolustusministeriön edustaja sanoi Lontoossa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Montenegro ja Serbia muodostavat yhdessä Jugoslavian liittovaltion. Montenegro on ollut Milosevicin kanssa eri linjoilla Kosovon kriisin aikana. Myös Yhdysvallat kertoi eilen saaneensa tietoja, joiden mukaan Milosevic suunnittelee Montenegron johdon syrjäyttämistä.

Naton pääsihteeri Javier Solana varoitti tänään Milosevicia yrityksistä kukistaa Montenegron länsimielinen hallitus voimakeinoin. Nato estäisi Solanan mukaan kaikki tällaiset yritykset.
-Milosevicin tulisi tietää, että jo hän päättää tehdä jotakin tämänkaltaista, hänet pysäytetään, Solana sanoi.
Solanan mukaan Nato on valmis tarvittaessa käyttämään voimaa estääkseen Milosevicia lähettämästä joukkoja Montenegroon kukistamaan presidentti Milo Djukanovicia.

Jugoslavia valmis luovuttamaan Naton pudonneen taistelukoneen Venäjälle

Jugoslavian puolustusministeri Pavle Bulatovic kertoi tänään, että Jugoslavia on valmis luovuttamaan viime viikonloppuna alas pudonneen amerikkalaisen taistelukoneen osia Venäjälle. Asiasta kertoi uutistoimisto Tanjug. Bulatovic ilmaisi valmiutensa suostua maassa vierailevan Venäjän parlamentin valtuuskunnan pyyntöön ja luovuttaa F-117-hävittäjäpommittajan osia venäläisille sotilaallisille ja tieteellisille laitoksille, Tanjug kertoi.

Venäläinen Interfax-uutistoimisto kertoi puolestaan sotilaslähteitä lainaten, että koneen osia on jo Venäjällä. Puolustusministeriön edustaja kuitenkin sanoi uutistoimisto Reutersille, ettei hänellä ole tällaista tietoa. F-117-hävittäjä on ainoa sotilaskone, jonka Nato on myöntänyt menettäneensä Jugoslavian vastaisissa ilmaiskuissa.

USA pyysi Ruotsia viestinviejäksi

Yhdysvallat on pyytänyt Ruotsilta apua, jotta Kansainvälisen Punaisen Ristin edustajat pääsisivät vierailemaan Jugoslavian vangitsemien yhdysvaltalaissotilaiden luona, Ruotsin ulkoministeriöstä kerrottiin tänään. Toisin kuin monet muut maat Ruotsi ei ole sulkenut suurlähetystöään Belgradissa. Ruotsin Belgradin-suurlähettiläs toimittikin Yhdysvaltain viestin Jugoslavian hallitukselle iltapäivällä. Ruotsin radion mukaan viestissä vaadittiin Jugoslaviaa kohtelemaan vankeja kansainvälisten sopimusten mukaisesti. Yhdysvallat myös vaati vankien vapauttamista.

Serbien mukaan tutkinta kolmen amerikkalaissotilaan tapauksessa on alkanut. Viranomaisen mukaan nyt kerätään todisteita, joiden pohjalta oikeudenkäynti voi alkaa. Lausunnosta ei käynyt ilmi, olivatko sotilaat jo olleet oikeuden edessä. Yksityiskohtia on viranomaisen mukaan saatavilla huomenna. Jugoslavia kertoi aiemmin asettavansa keskiviikkona vangiksi ottamansa amerikkalaiset sotilastuomioistuimen eteen. Yhdysvaltojen mukaan tällainen oikeudenkäynti on vastoin kansainvälistä oikeutta.

50-vuotias Nato luopuu juhlinnasta

Viisikymmentä vuotta täyttävä sotilasliitto Nato on peruuttanut tapahtumat, joilla järjestön perustamisen 50-vuotispäivää oli määrä juhlistaa Brysselin-päämajassa sunnuntaina. Naton edustaja kertoi perjantaina Brysselissä, että juhlan kunniaksi suunniteltu muistokiven paljastus ja paraati on peruutettu. Syynä juhlien peruuntumiseen on Naton ilmasota Jugoslaviaa vastaan. Virallisesti Nato juhlii 50-vuotista taivaltaan Washingtonin-huippukokouksessaan 24. ja 25. huhtikuuta.

Toimittaja: Naton pommitukset hyödyttömiä Pristinassa

Nato ei ole onnistunut hyökkäyksissään Kosovon pääkaupungin Pristinan ympäristöön tuhoamaan serbien asevarastoja, kertoo viimeisten ulkomaisten toimittajien joukossa kaupungista lähtenyt italialaistoimittaja.
-Ikävä kyllä pommitukset ovat olleet tehottomia, Radio Radicale -radioaseman toimittaja Antonio Russo kertoi lehtihaastattelussa tänään.
Hänen mukaansa serbit ovat varastoineet aseita ja panssaroituja ajoneuvoja sairaalan pihaan ja stadionin kellariin tietoisina siitä, ettei kukaan ryhtyisi pommittamaan sairaalaa. Russo lähti Pristinasta keskiviikkona.

Tanjug: Nato iski armeijan kasarmeihin

Neljä Naton ohjusta iskeytyi aamulla Jugoslavian armeijan kasarmeihin Vranjessa, noin 300 kilometriä Belgradista etelään, kertoi uutistoimisto Tanjug. Tanjugin mukaan iskuissa ei kuollut ketään, mutta aineelliset vauriot olivat suuria.

Tanjug kertoi Naton iskeneen myös eteläserbialaiseen kylään, jossa kuoli yksi ihminen, sekä sähkölaitokseen Serbian eteläosassa. Pilvinen sää on viime päivinä vaikeuttanut Naton ilmaiskuja. Naton koneet ovat silti tehneet viime viikon keskiviikosta lähtien yli tuhat lentoa Jugoslaviaan pelkästään Avianon lentotukikohdasta Pohjois-Italiasta.
(STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja