Milloin on aika erota?

Milloin suhde on tullut umpikujaan ja on aika erota? Tässä muutama merkki, joiden kohdalle osuessa olisi hälytyskellojen syytä alkaa soida.

Riidattomuus ei tarkoita sitä, että parisuhde olisi hyvä tai huono. Ratkaisevaa on se, riidelläänkö suhteessa rakentavasti ja miten selvitään vastaan tulevista vaikeuksista.

Välinpitämättömyys. Jos mikään ei tunnu miltään, mikään ei kiinnosta, on syytä tarkastella syyn aiheuttajia tarkemmin. Toisinaan syyt voivat johtua parisuhteesta. Jos viikkorutiiniin kuuluu pelkästään tappelu puolisosi kanssa ihan jokaisesta aiheesta tai jos mikään hänessä tai hänen tekemisissään ei kiinnosta, on aika nostaa kytkintä. Tämä pätee myös toisinpäin. Jos puolisosi ei ole pienimmissäkään määrin kiinnostunut sinusta tai tekemisistäsi, te ette ehkä ole oikeita toisillenne.

Erakoituminen. Jos et juuri koskaan tapaa ystäviäsi tai perhettäsi, kerro siitä kumppanillesi. Jos vastareaktio on se, että hän ei halua sinun lähtevän, kaikki ei ole hyvin. Jos hän tekee kaikkensa pitääkseen sinut erossa perheestäsi ja rakkaistasi, ensimmäisen hälytyskellon pitäisi alkaa soida.

Nöyryyttäminen. Jos puolisosi painaa sinua koko ajan mutaan, nöyryyttää tai vähättelee sinua, lähde kävelemään. Rakkauteen kuuluu toisen osapuolen arvostaminen, ei nöyryyttäminen tai alistaminen. Jokaisen tulisi uskaltaa loistaa. Myös jos pelkäät puolisoasi, kaikki ei ole hyvin.

Rakkauden ei kuulu sattua

Viimeinen ja pahin varoitusmerkki on väkivalta. Jos hän lyö, potkii, pakottaa seksiin tai muuten pahoinpitelee sinua, älä jää odottamaan sitä parempaa päivää. Sitä ei tule.

Muista, että väkivalta ja seksuaalinen hyväksikäyttö tai niillä uhkaaminen on aina rikos. Jokaisen ihmisen perusoikeuksiin kuuluu oikeus henkilökohtaiseen koskemattomuuteen. Tämä koskee nimenomaan joka ikistä meistä. Avio- tai avoliitto ei tee tähän sääntöön poikkeusta. Raiskaus avioliitossa on ollut rikos Suomessa vuodesta 1994 lähtien.

Parisuhdeväkivalta tulee harvoin ilmi. Lähimmät ystävät tai sukulaiset eivät välttämättä ymmärrä tilannetta tai halua edes ymmärtää. Väkivalta salataan ja piilotetaan usein kodin seinien sisään. Pahinta on, että usein väkivallan uhri tuntee syyllisyyttä ja häpeää. Jos toinen lyö, syy ei ole koskaan lyödyssä. Mitään väkivaltaa ei tule hyväksyä.

Lisää tietoja ja apua Väestöliiton Kotirauhaa-sivustolta.

Teksti: MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Osittainen lähde: Väestöliitto

Lue myös:

    Uusimmat