Mainos

Millennium-palkinto webin isälle

Suomen Teknologiasäätiön ensimmäinen Millennium-palkinto myönnetään world wide webin keksijälle.

Englantilainen professori Tim Berners-Lee, Internetin selaustekniikan world wide webin keksijä, saa ensimmäisen Millennium-palkinnon. Espoon Dipolissa julkistetun palkinnon arvo on miljoona euroa.

Suomen Teknologiapalkintosäätiön teknologiapalkinnon saajaksi oli yli 70 ehdokasta neljältä eri mantereelta. Se myönnetään keksinnöstä, joka parantaa elämän laatua tai edistää humaaneja yhteiskunnallisia arvoja tai talouden kehittymistä. Tästä lähtien joka toinen vuosi myönnettävän palkinnon tavoitteena on tukea huippututkimusta, innovatiivisuutta ja uuden ihmisläheisen teknologian kehitystä.

Millennium-palkinto on lajissaan maailman suurin. Sillä pyritään viestimään Suomessa sovellettavasta korkeasta teknologiasta.

Tim Berners-Lee jatkaa www:n parissa

Tim Berners-Lee kehitti world wide webin työskennellessään hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa CERN:issä, Sveitsissä. World wide web julkistettiin vuonna 1991. Berners-Lee loi ensimmäisen palvelimen, selaimen, sekä www:n toiminnan kannalta keskeiset protokollat: URL-osoitteen, HTTP-välitysmuodon ja HTML-kuvauskielen.

Nykyisin Berners-Lee työskentelee www:n parissa Massachusetts Institute of Technologyssä (MIT) Bostonissa. Hän on syntynyt Lontoossa, Englannissa vuonna 1955 ja suorittanut loppututkintonsa Oxfordin yliopistossa.

Kansainvälinen palkintolautakunta katsoi, että Berners-Leen innovaatiossa kiteytyy erinomaisesti Millennium-teknologiapalkinnon henki, perustelee palkintolautakunnan puheenjohtaja, professori Pekka Tarjanne. Www helpottaa sosiaalisten verkostojen rakentamista, edistää hallinnon läpinäkyvyyttä ja demokratiaa sekä avaa uusia mahdollisuuksia tiedonhallintaan ja liike-elämään.

(MTV3)

Lue lisää palkinnosta
(Seitsemän uutiset 15.04.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.