Mainos

Millennium ja joulu lisäävät kauppaa

Kauppiaat odottavat joulumyynnin tuovan piristystä laiskahkosti käyneeseen vähittäiskauppaan. Myös uuden vuosisadan lasketaan lisäävän kuluttajien ostohaluja.

Loppuvuoden valoisista näkymistä huolimatta Kaupan keskusliitto ei usko, että joulumyynnissä päästään viimevuotisiin kasvulukuihin. Tänä vuonna joulukuun myynnin arvon ennustetaan lisääntyvän noin 4,5 prosenttia marraskuusta.

Viime vuonna kasvu oli lähes 6 prosenttia. Ennustetulla kasvulla joulukuun myynti noussee 16 miljardiin markkaan. Varsinaista joulukauppaa siitä on noin 3,5 miljardia. Siihen lasketaan joululahjat, joulutarvikkeet ja jouluruuat. Tänä vuonna joulukauppa tukee veronpalautusten maksu heti joulukuun alussa. Se on noin viikkoa tavanomaista aiemmin, mikä voi aientaa joulukaupan painopistettä totutusta.

Oma tärkeä lisänsä on yksi "ylimääräinen" sunnuntai. Tänä vuonna ennen joulua on neljä sunnuntaita, jolloin kaupat voivat olla auki. Viime vuonna niitä oli kolme. Kaupan keskusliiton mukaan sunnuntait ovat olleet kaupalle hyviä kauppapäiviä.

Palvelut vievät kaupalta

Vähittäiskaupan kasvuvauhti on tänä vuonna ollut keskimäärin pari prosenttia. Liiton mukaan se on 2-3 prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime vuoden lopulla ennustettiin. Kauppiaiden mukaan tämä johtuu siitä, että kuluttajat käyttävät yhä enemmän rahaa muihin palveluihin.

Myös monesta joulupaketista löytyy tavaran sijasta lahjakortti, jolla saaja voi huoltaa tai hoitaa itseään joulun jälkeen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.